A „Főpilóta" kettős életet élt

Saját családja is mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy Bernard Madoff, a nagy tekintélynek örvendő befektető, a New- York-i Nasdaq tőzsde egykori elnöke 50 milliárd dolláros pilótajáték főszervezőjeként és zseniális játékmestereként élte életét a Madoff Securities brókercég manhattani irodaházának 17. emeletén.

A The New York Times a nyomozás állásáról szóló beszámolójában azt írja, hogy semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy Madoffot segítette volna családja a történelem talán legnagyobb csalásában. Az üzletember öccse és fiai is azok között voltak, akiket sokkolt a hír a csalásról és Madoff múlt csütörtöki letartóztatásáról. A lap rámutat: bár maga Madoff is azt állítja, hogy családja nem volt érintett az általa működtetett Ponzi-trükkben, képtelenségnek tűnik, hogy egyetlen ember képes volt elvégezni az összes papírmunkát. (A Ponzi-módszer abban különbözik a piramisjátéktól, hogy a itt az „alapkezelő" szervezi az ügyfeleket és tologatja közöttük a pénzt, a piramisjátékban pedig az ügyfelek keresik és szervezik maguk alá az újabb áldozatokat.)

Madoff egyedül vinné el a balhét, de nem hisznek neki
Madoff egyedül vinné el a balhét, de nem hisznek neki

Egyelőre nem tudni, mióta működött ez a csalási rendszer, amelyben Madoff az új befektetésekből fizette ki az előző befektetői kört. Az üzletember úgy kerülhette el a korábbi lebukást, hogy illegális üzelmei mellett volt egy legális brókerüzlete, segített a Nasdaq, az első elektronikus tőzsde megteremtésében.

Madoff nagy kampányadományozó volt, és sok tőzsdei vezetőt ismert - írja az MTI. Tekintélye kikezdhetetlen volt, a legkiválóbb szakemberek között emlegették. Ki tudja, mikor omlott volna össze a rendszere - ha egyáltalán? -, ha a válság miatt nem akarták volna túl sokan visszakapni a pénzüket az utóbbi időben.

A The Wall Street Journal külön cikket szentelt annak, hogy a Madoff-csalás katasztrofális hatással jár a zsidó jótékonysági alapokra. Madoff központi szerepet játszott a manhattani zsidó jótékonysági szervezetek világában, sok alapítványnál portfólió-menedzserként dolgozott. A csalás okozta megdöbbenést tükrözik Gary Tobinnak, a Zsidó és Közösségi Kutatások Intézete elnökének szavai: „a zsidó világban egy nagy, központi játékost kaptunk el, félelem és bizonytalanság keletkezett az egész rendszerben". Mint hozzátette, „olyan ez, mint amikor az ember testvéréről kiderül, hogy gyilkos".

Elemzők szerint a Madoff-csalásnak évekig érezhető lesz a hatása a jótékonysági tevékenységek terén: sok alap bezár, az adakozók visszafogják adományaikat, visszavonják ígéreteiket; veszélybe kerültek például csontvelő-átültetést támogató, valamint az emberi jogok érvényesüléséért küzdő programok.

Fél évig is eltarthat, mire elrendezzük az aktákat és tiszta képet kaphatunk a Madoff-féle piramisjátékról. A könyvelés teljesen áttekinthetetlen, zavaros, számos befektető fedett, lehetetlen azonosítani – panaszolta az irányítást a Madoff Securitiesnél átvevő Befektetővédelmi Hatóság (SIPC) elnöke. Stephen Harbeck szerint akkora a keveredés, hogy egyelőre nem látják át azt sem, hogy kinek milyen tartozása illetve követelése van a Madoffal szemben. Emiatt az is képtelenség, hogy a Madoff-birodalom legális ágához tartozó bróker-üzletágnál vezetett szálmákat átadják egy másik cégnek, mint azt a Bear Stearns és a Lehman Brothers esetében megtették.

Harbeck azután nyilatkozott a Bloomberg üzleti tévécsatornájának, hogy kiderült: egy patinás osztrák bankkal gyarapodott a károsultak illusztris tábora. A bécsi Bank Medici két alapja helyezett el pénzt Madoffnál. A pénzintézet – a 75 százalékos tulajdonrészével rendelkező Sonia Kohn jóváhagyásával – 2,1 milliárd dollárt bízott Madoff gondjaira. A New York Yeshiva Egyetem pedig bejelentette: 110 millió dolláros, felettébb bizonytalan sorsú követelése van Madoffal szemben.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.