A 12 megállapodás, amit Kínával aláírt Magyarország

Tucatnyi kétoldalú megállapodást írtak alá Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Ven Csia-pao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke jelenlétében ma. Melyek ezek?

1. A légi és folyami közlekedés fejlesztéséről szóló egyetértési nyilatkozatot írta alá Yang Jiechi külügyminiszterrel Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos.

2. Befektetés-ösztönzésről szóló Egyetértési Nyilatkozatot írt alá Fellegi Tamás és Chen Deming kínai kereskedelmi miniszter - ez a megállapodás formálisan a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztériuma között jött létre.

3. A vasúti fejlesztésről és szállításról szóló egyetértési nyilatkozatot írt alá Gao Jian, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete és Fellegi Tamás.

4. A Huawei Európai Ellátó Központ befektetésről és együttműködésről szóló stratégiai megállapodást írta alá Peng Zhiping, a Huawei elnökhelyettese és Fellegi Tamás.

5. Kulturális központok kölcsönös létesítéséről és együttműködéséről állapodott meg és írt alá szándéknyilatkozatot Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter és Gao Jian, a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete.

6. A bilaterális üzleti tanács felállításáról együttműködési nyilatkozatot írt alá Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke és Wan Jifei, a Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke.

7. Kína közép-kelet-európai logisztikai és kereskedelmi platformjának kialakításról és kereskedelmi együttműködésről nyilatkozatot írt alá  Mendelényi Dániel, a Magyar-Kínai Kétoldalú Kapcsolatok Összehangolásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság vezetője valamint Zhang Shengmei, a Kínai Népköztársaság Kereskedelmi Minisztérium Kereskedelem Fejlesztési Irodájának vezetője.

8. 1,1 Milliárd Euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást jött létre aBorsodChem Zrt. és a Bank of China Ltd. között ezt Ding Jiansheng, a BorsodChem Zrt. igazgatóságának elnöke és Xiao Gang, a Bank of China elnöke írták alá.

9. Stratégiai együttműködési megállapodás szövődött a HNA csoport és a Magyar Tőketársaság Zrt. között, amelyet Chen Feng, HNA Group elnöke és Demján Sándor, a Tőketársaság Zrt. elnöke írtak alá.

10. A Közép-Európai Magyar-Kínai Kereskedelmi Logisztikai és Fejlesztési Együttműködési Övezetről szóló megállapodást Takács Ernő, a Talentis Group társtulajdonosa és operatív igazgatója valamint Li Fangrui, a Shandong Imperial International Investment elnöke írta alá.

11. 60.000 tonna éves kapacitású Szolnoki Citromsav Gyár megvalósítása érdekében együttműködési megállpaodást írt alá Andrási Imre, a Szolnoki Ipari Park vezérigazgatója és Chen Liping, a BBCA pénzügyi igazgatója.

12. A Canyi európai termelési bázisa az energiatakarékos világításért című megállapodást Szollár András, DML Europa Vállalat ügyvezetője és Du Wei, Wujiang CANYI New Lighting elnöke és látták el kézjegyükkel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.