Tőzsdére megy a Waberer’s

Új, a hazai gazdasági élet egyik meghatározó szereplője érkezik a magyar tőzsdére. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) tegnap közzétette, hogy a szállítmányozási, logisztikai iparban jelen lévő Waberer’s International Zrt. részvényeit felveszi a terméklistájára: 14,65 millió részvényről van szó, egyenként 0,35 euró névértéken, amelyek összesített névértéke 5,128 millió euró.

A Waberer’s papírjai ugyan bekerülnek a tőzsdére, ám azokkal egyelőre nem lehet kereskedni, az első kereskedési nap még nem lett meghatározva. Ezt a bevezetési naptól számított 90 napon belül kérelmezheti. Miután a feltételek teljesítése nem lehet gond, elemzők úgy vélik, a tényleges tőzsdére lépés az év vége előtt megtörténik.

Kérdés, milyen árfolyamon. Erről az árulkodhat, hogy Wáberer György, a cég legnagyobb résztulajdonosa korábban a Reutersnek arról beszélt, hogy a kibocsátás 50-100millió euró lehet. Az első kereskedési nap idejéről elemzők anynyit mondtak, a tőzsde felé kacsingató társaság az intézményi befektetőket meg szokta keresni „ajánlatával”, azaz valamiféle roadshow-t tart.

Lapunk által megkérdezett alapkezelők úgy tájékoztattak, hogy ilyen megkeresés még nem érkezett hozzájuk, vagyis a piacra lépés nem a közeli hetekre várható. Egyikük hangsúlyozta, hogy a Waberer’s olyan méretű és jelentőségű vállalat, amely az intézményi és a magánbefektetők érdeklődését is bizonyosan felkelti, s most éppen ez jelenti a legjobb hírt. Ez, valamint a jegybank érdeklődése a BÉT iránt azt az üzenetet hordozza: „van még élet a területen”.

Biztos teher
Biztos teher
Reviczky Zsolt

A Waberer’s tőzsdei megjelenésének bizonyosan az a célja, hogy tőkét vonjanak be. A társaság most olyan helyzetbe juthatott, amely után az újabb előrelépéshez komoly tőkére lehet szükség – vélik a szakértők. A Waberer’s jelenleg Európa harmadik legnagyobb közúti fuvarozó és logisztikai vállalata. Árbevétele a 2013. évi 406,5 milliárd forintról 463,2 milliárd forintra ugrott tavaly. Ennek az ütemnek a fenntartásához szinte bizonyosan újabb akvizíciókra lesz szükség.

A Waberer’s megjelenése a BÉT számára úgy kell, mint egy falat kenyér. Az utóbbi évek bevezetéseinek eredményei inkább csalódást keltettek. A CIG Pannónia biztosító piacra lépése ígéretesen indult, ám a 938 forintos jegyzési árral szemben ma 150 forint közelében forog a papír. A Schobert Norberthez köthető Update1 sem pörög. A 990 forintos jegyzési árral szemben tegnap 475 forinton állt a papír.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.