A vízműveknél kezdődő leépítések veszélyeztethetik a szolgáltatást

Önkéntes felmondást ajánlanak a dolgozóknak a Dunántúli Regionális Vízműnél (DRV), állítja a siófoki központú cég egyik alkalmazottja a sonline.hu-hoz eljuttatott elektronikus levelében. A DRV dolgozói szerint az átszervezésnek álcázott leépítés veszélyezteti a szolgáltatás biztonságát. 

„Minden héten felajánlják a dolgozóknak, hogy amennyiben valaki önként felmond, annak minden juttatást kifizetnek, ami »kirúgás« esetén járna csak – áll a levélben. – Mindezt úgy, hogy nem lesz ember a feladatra... Főleg a fizikai dolgozókkal kezdték, majd látványosan azért irodai alkalmazottakat és vezetőket is küldtek el, vagy utóbbiból inkább csak áthelyeztek egyik helyről a másikra, így úgy látszik, mekkora átszervezés van folyamatban... Ez viszont nem igaz, mert a leépítést követően kezdődött el a kapkodás. Sajnos azt kell mondani, fogalmuk sincs, miből áll egy napi szinten végrehajtandó hálózatfenntartás, karbantartás... Ha lehetetlenné teszik a munkát, az előbb-utóbb a vezetőkre is visszaüt, hiszen a szolgáltatás minőségét fent kell (vagy kellene) tartani... Tudomásom szerint már többen felmondtak, mert ilyen körülmények között nem tudnak dolgozni. Sajnos ennél sokkal többen nyelnek, hiszen a munkára szüksége van az embereknek, és nehéz egy biztos munkahelyet találni.”

A sonline márciusban megírta, hogy a 2200 embert foglalkoztató cégnél elkezdődött a leépítés, és első ütemben 60 dolgozótól váltak meg.

Lapunk 2015 őszén írt már arról, hogy az öt, állami tulajdonú, régiós vízműnél – így a DRV-nél is – elbocsátások lesznek. A tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tanulmányt készített arról, hogy miképp lehet megszüntetni e cégek veszteségét. Az MNV 10 százalékos leépítést javasolt ezeknél a cégeknél. A régiós vízművek egyrészt azért váltak veszteségessé, mert a rezsicsökkentés miatt nyomott áron kellett szolgáltatniuk, másrészt gazdálkodásukat megterhelte, hogy hálózatuk hossza után adót kellett fizetniük. Ezzel az adóval a kormány a magánkézben lévő vízműcégek nyereségét akarta csökkenteni, ám hatásuktól nem mentesültek az állami vízszolgáltatók sem. A vízművek szakemberei már akkor jelezték, hogy a nyomott ár mellett nem lesz pénz arra, hogy ezek a cégek fejlesszenek és megőrizzék műszaki színvonalukat, s emiatt néhány év múlva akár veszélybe kerülhet a szolgáltatás biztonsága. Márpedig a régiós vízművek nagy területen szolgáltatnak, a DRV-nek például 400 településen 730 ezer fogyasztója van.

Emlékezetes az is, hogy a cég korábbi vezérigazgatója, Winkler Tamás tavaly szeptemberben azt követően mondott le posztjáról, hogy ismertté vált az MNV terve a leépítésekről. A közgazdász végzettségű Winkler nem indokolta távozásának okát, ám a bennfentesek azzal magyarázták a lépést, hogy nem értett egyet a kormány vízszolgáltatás biztonságát veszélyeztető terveivel. Amúgy a korábban több vízműcégnél is vezető beosztásban dolgozó Winkler élvezte a Fidesz bizalmát, s ő volt a Magyar Vízközmű Szövetség elnöke is, ám távozásakor erről a pozíciójáról is lemondott.       



Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.