A víz tartja fogva a somogyi erdőket

Bajban vannak egyes somogyi erdőgazdaságok. A sok eső miatt több mint ezer hektáron nem tudnak dolgozni, így szünetel a fakitermelés és az újraerdősítés is. Helyenként több mint egy méter magasan áll a víz, az erdei utak pedig járhatatlanok. Az erdészek szerint a környéken akár tűzifahiány is kialakulhat. A vadakat egyelőre nem veszélyezteti a sok víz.

Az M1 Agrárhíradójában kérdezett Szabó Gábor kerületvezető erdész azt mondta, csak csónakkal tudnak megközelíteni egyes területeket, így nemcsak hogy dolgozni nem tudnak, de a korábban kivágott több száz köbméter fát sem lehet kihozni, mert a fő szállítási útvonalakon is félméteres vájatok keletkeztek, még üres teherautóval is szinte lehetetlen átvágni rajtuk.

Az égeres területeken a legnagyobb a gond, itt egyáltalán nem lehet fát kivágni, mert a gépek elsüllyednek, a fakitermelésben így több hónapos csúszások lehetnek – teszi hozzá Vereczkey Márton, a Kaszó Zrt. kereskedelmi osztályvezetője. A Mecsekerdő somogyi területén is hasonló a helyzet, és az erdészek azt mondják, akár átmeneti tűzifahiány is kialakulhat.

A sok csapadék az erdőtelepítési munkálatokat is hátráltatja. Vannak olyan részek, ahol az erdősítésre kijelölt területek 40 százaléka áll víz alatt. Pedig a faültetést most kellene elkezdeni, hiszen áprilisban már túl késő lehet a melegebb idő miatt. Az erdészetek egyelőre nem számítanak állami segítségre, így több hónapos csúszással próbálják majd folytatni a fakitermelést.

A vadakat egyelőre nem veszélyezteti a sok víz. Még az eláztatott területeken is találnak olyan, szárazabb tisztásokat, amelyeken meg tudják húzni magukat. (Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.