A Vegyépszer visszatér

Rekordnyereséggel riogatja versenytársait a csődből visszatérő Vegyépszer Hungária (Vehu) Zrt. Éves beszámolója szerint a társaság mintegy 25 milliárd forint adózás előtti eredménnyel zárta az elmúlt évet. Mielőtt azonban bárkinek leesne az álla, a felszámolástól 2013 júniusában csődegyezség révén megmenekült cég távolról sem teljesít ennyire jól. A gigantikus siker csak papíron, és csak a könyvelésben létezik. A valóságban a vállalat veszteséges lenne. Kifizette a csődbe bejelentkezett valamennyi hitelezője egyezség szerinti járandóságát, és belekezdett reorganizációs terve megvalósításába a Vegyépszer-csoport csődegyezség után megmaradt vállalkozása.

A valóban nyereséges működésre egyelőre várni kell, a társaság még mindig a múlt lezárásán dolgozik – tájékoztatta lapunkat Seprényi Sándor. A Vehu Zrt. vezérigazgatója nem tagadja: a 2013-as eredménykimutatása alapján cégük első ránézésre jól fest. A több tízmilliárd forintos rendkívüli árbevétel és az ebből származó rendkívüli eredmény azonban szerinte inkább magyarázatra szorul, mintsem, hogy dicsekedjenek vele. A számok mögött ugyanis kevés a tényleges gazdasági teljesítmény. A látszólagos eredmények csak arra voltak jók, hogy a 2012 végén még mínusz húszmilliárd forintos saját tőke összegét, tavaly év végéig, 4,2 milliárd forintra korrigálják.

Árbevételük döntő hányadát a magyar számviteli törvénynek köszönhetik. Méghozzá azért, mert az előírások szerint azt az összeget, amit a csődegyezség keretében hitelezői engedtek el a vállalatnak, a rendkívüli bevételek között kell feltüntetni a cég könyvelésében. Márpedig, a változó mértékben kifizetett partnerek összesen 25 milliárd forint tartozást vettek le a líbiai polgárháborúban elvesztett beruházása miatt a tönk szélére került Vegyépszer vállairól. Így eshetett, hogy az értékvesztés és a korábbi céltartalék visszavezetése nyomán szintén csak papíron létező, 7,5 milliárd forintnyi egyéb bevétellel együtt, a Vehu hozzávetőleg 33 milliárd forintos árbevételről számolhatott be a tavalyi eredményeit bemutató beszámolójában.

A vezérigazgató szerint cégüknek 2013-ban valójában valamivel több, mint 200 millió forint vesztesége lett volna. Tényleges árbevétele pedig úgy negyvenmillió forint volt. A vállalat egyelőre nem állt talpra, a reorganizációs tervének megvalósítását szolgáló, elsősorban külföldi beruházásokról tárgyalnak, de a szerződéseket még nem írták alá. Mozgásterüket az sem növeli, hogy mérlege szerint a Vehu 6,8 milliárd forintnyi pénzeszközzel rendelkezik. Ezek a források ugyanis nem használhatók fel szabadon – 5,2 milliárd forintot a számlavezető bankok a cég líbiai beruházása kapcsán zároltak, a fennmaradó másfél milliárd forintból pedig a garanciális munkákat finanszírozzák.

A jelenleg tíz főt foglalkoztató társaság, ahogy tavaly, úgy az idén is mintegy 1,455 milliárd forint összértékű garanciális kötelezettségeit teljesíti. Ezek sorában a legnagyobb az M7-es autópálya Ordacsehi és Balatonkeresztúr közti szakaszának javítása. Az 520 millió forintos beruházás komoly teher a túlélésért küzdő vállalat számára, de a munkát el kell végezniük. Ellenkező esetben megingott hírnevüket tovább rombolná, hogy az állam lehívhatná a projekt 1,3 milliárd forintos banki garanciáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.