A turistákat nem riasztja el a kerítés

Az oroszok és az osztrákok elpártoltak, jöttek viszont a korábbinál többen a német, az amerikai, a cseh és az angol turisták szeptemberben Magyarországra.
Az előző év szeptemberéhez képest összességében 6,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, ami a külföldi vendégéjszakák 7,3 százalékos, a belföldiek 5,8 százalékos növekedéséből adódik össze – közölte a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett gyorsjelentésében.

A KSH közleménye szerint a szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett, a szeptemberi vendégforgalom nagysága alapján a legjelentősebb küldő országok többségéből nőtt a kereslet. A legtöbb turistát küldő Németországból 2, az Egyesült Államokból 18, Csehországból 19, az Egyesült Királyságból 12 százalékkal több, viszont Ausztriából 11, Oroszországból 21 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A külföldiek a Dél-Dunántúlon, a belföldi vendégek meg a Tisza-tónál, a Balatonnál és a Közép-Dunántúlon voltak az előző évinél kevesebben, az összes többi turisztikai régióban – az országban kilenc ilyen van – emelkedett a szeptemberi vendégforgalomból származó bevétel.

A szállodák már átlagosan 61 százalékos szobakihasználtsággal üzemeltek országszerte, ez 4,4 százalékponttal több, mint egy éve. A növekvő szobafoglalási arányok 21 milliárd forintos szállásdíjbevételt eredményeztek, ez 17 százalékos növekedés, a szálláshelyek teljes bevétele – ami az étkezések és egyéb szolgáltatásokból származik – 14 százalékkal emelkedve 36 milliárd forintra nőtt. Ebből 932 millió forintot, az előző évinél 13 százalékkal többet a Széchenyi Pihenőkártyával fizetők költöttek.

A növekvő turizmus a szálláshely-kapacitás bővülését is eredményezi: egyetlen év alatt 3,7 százalékkal nőtt a működő szálláshelyi egységek száma – derül ki a KSH jelentéséből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.