Vasárnap a turisták is családozzanak csak serényen!

A jövőben már bezárt boltok között lézenghetnek vasárnaponként a turisták a Váci utca és az Andrássy út környékén. A belvárosi kereskedők pedig búcsút inthetnek a turistaszezon forgalmának: az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) módosítóját, melyben kihúzták a vasárnap is nyitva maradó üzletek köréből a világörökségi területeken működő boltokat. Ez pedig azt jelenti, hogy vasárnap a belvárosban is csak a 200 négyzetméter alatti, családi tulajdonú kisboltok maradhatnak majd nyitva. A világörökségi területek közé tartozik a belvárosi Duna-part, a várnegyed, a Gellért-hegy környéke és az Andrássy út, vidéken hasonló világörökségi terület többek között Hollókő, a tokaji borvidék, illetve Hortobágy.

A törvénymódosítás sajátossága, hogy korábban az NGM még lapunknak azt fejtegette, hogy erre a lépésre majd valamelyik honatya módosítója kapcsán kerül sor, az nemigen szerepelt a tervek között, hogy magának a tárcának kell benyújtania azt a javaslatot, amelyik hatalmasat szúr a turizmusba – abba az ágazatba, amelynek fejlesztéséért is Varga Mihály tárcája felel. Ez akkor is pikáns, ha sejthető: nem találtak már arra vállalkozó képviselőt, aki elindítja ezt a népszerűtlen intézkedést.

A döntés a divatboltok mellett a környéken több üzletet nyitott diszkontokat, az Aldit és a Lidlt érinti, de az amúgy a vasárnapi zárva tartás pártján álló CBA-nak is számos üzlete van ilyen területeken.

A kormánytöbbség ugyanakkor tett egy engedményt is: lehetővé tette, hogy a boltok már fél ötkor kinyissanak az eddigi hat órához képest. Elsősorban vidéken okozott komoly megütközést, hogy a KDNP által tavaly decemberben keresztülerőltetett jogszabály nem vette figyelembe a korán kelő, s hat óra előtt munkába induló emberek életmódját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.