A trendi szülők őssejtre költenek

Többet költenek a várandóssággal és gyermekápolással kapcsolatos termékekre, szolgáltatásokra az OTP Egészségpénztár (OTP EP) tagjai. Őssejttárolásra a statisztikák szerint tavaly csaknem 75 millió forintot fordítottak.

A legnagyobb hazai egészségpénztár, az OTP EP adatai szerint, tagjaik évről évre mintegy tíz százalékkal többet költenek várandóssággal és gyermekápolással kapcsolatos termékekre, szolgáltatásokra. A listán számtalan eszköz szerepel az orrszívó porszívótól a pelenkán át a babahőmérőig.

Az elmúlt öt évben folyamatosan nőtt az őssejttárolásra fordított összeg is. Míg 2009-ben 27,6 millió forintot költöttek az ügyfelek őssejttel kapcsolatos szolgáltatásokra, például őssejtlevételre, őssejttárolásra, addig 2011-ben már ennek csaknem dupláját, 52,1 millió forintot. A kifizetések összege 2012-ben már meghaladta a 62 millió forintot, tavaly pedig az összeg 74,6 millió forintra nőtt.

A jelenlegi szabályozás szerint a köldökzsinórvér és köldökzsinór őssejtek gyűjtésére és megőrzésére irányuló szolgáltatások az önkéntes kiegészítő egészségpénztárak által finanszírozható szolgáltatások körébe tartoznak abban az esetben, ha a tárolást végző szolgáltató rendelkezik magyarországi laboratóriummal.

„Öt év alatt háromszorosára nőtt a pénztárunkhoz őssejttel kapcsolatos szolgáltatások vásárlásáról benyújtott számlák összege. Tavaly az előző évhez képest 20 százalékos volt a növekedés. Arra számítunk, hogy ez a tendencia a következő években is folytatódni fog" – hívta fel a figyelmet Kovács Tamás Attila, az OTP EP kommunikációs és értékesítési igazgatója.

Dr. Balogh István, a magyarországi laboratóriummal rendelkező KRIO Intézet vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb és újabb tudományos eredmények igazolják az őssejt felhasználás terápiás hasznát. „Minden bizonnyal ezek a hírek is egyre több szülőt ösztönöznek az őssejt tárolásra. Ügyfeleink gyakran indokolják döntésüket - hogy hozzánk fordultak - azzal, hogy a KRIO Intézet gyermekeik őssejtjét nem külföldön, hanem Magyarországon tárolja, ezért szükség esetén azonnal hozzáférhetnek."

A KRIO Intézetnél is – a gazdasági válság ellenére – évek óta növekszik az ügyfelek száma. A munkát magyar szaktudás és folyamatos innovációs tevékenység támogatja: több mint egy éve használják például azt a technológiát, amelynek révén nem csak a köldökzsinórból, hanem a placentából is kinyerik őssejteket tartalmazó vért, így közel 25 százalékkal több őssejt tárolható el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.