A trafikosok és a csempészek jártak jól

Megnégyszereződött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által lefoglalt vágott és finomra vágott dohány mennyisége. 2013-ban ez 6,7 tonnát tett ki, 2014-ben azonban már 27 tonnát – írja a Világgazdaság hétfőn.
A NAV cigaretta-fogásai esetében is jelentős a növekedés, hiszen 102 millió szál dohányterméket foglaltak le a 2013. évi 70 millió után. A lap adatai szerint a legális forgalom a korábbi évi 12 milliárd szál cigarettáról 7,3 milliárdra csökkent tavaly, miközben vágott dohányból változatlanul ötezer tonna fogy.

A GfK Hungária legutóbbi felméréséből az derült ki, hogy a cigaretta magyarországi feketepiacának aránya meghaladja a 12 százalékot. Ráadásul a kutatás nem tért ki a fogyasztási dohányra, és nem terjedt ki a kisebb városokra, falvakra sem. Mindezeket számításba véve a cigaretta hazai feketepiacának becsülhető aránya jelentősen meghaladhatja a 12 százalékot a GfK szerint.

A trafikok tavaly 535 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. A lap szerint átlagosan évi 90 millió forint forgalma lehet egy trafiknak, de a különbségek jelentősek: Sopron környékén akad 600 milliós forgalom is, míg a kis falvakban ennek csak a töredéke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.