A tőzsde is felfüggesztette a Quaestort

A jegybank után a Budapesti Értéktőzsde is gyorsan lépett a hétfőn csődöt jelentett brókercéggel szemben.

Felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. kereskedési jogát kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), miután a jegybank részlegesen felfüggesztette a brókercég tevékenységi engedélyét. A Quaestor sem a részvény, sem a származékos szekcióban, sem a külföldi részvények kereskedésére létrehozott piacon nem kereskedhet keddtől.

Pénzüket féltik az ügyfelek

Hétfőn a Quaestor-csoportot kötvénykibocsátásokkal finanszírozó Quaestor Financial Hrurira a Buda-Cash botrány okozta piaci pánikra hivatkozva csődöt jelentett. A jegybank felfüggesztette a Quaestor Értékpapír tevékenységét; a brókercég irodáinál sorok állnak. A részletekért klikkeljen folyamatosan frissülő hírösszefoglalónkra.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden reggel közölte, hogy részlegesen felfüggesztette a Quaestor tevékenységi engedélyét, és még kedden kirendelhet egy felügyeleti biztost az intézményhez. A közlemény szerint az MNB a cégnél hétfőn indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt. A befektetési vállalkozás új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el. Az MNB tájékoztatta az illetékes nyomozó szervet is. Délután pedig már ki is rendelték a felügyelőbiztost a brókercéghez.

Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. csődöt jelentett. A cég ezt azzal indokolta, hogy a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. A kialakult pánik során a cég ügyfelei olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor-csoport likvid pénzügyi eszközeit.

A cég közleményében hozzátette, hogy a kötvények forgalmazójánál, a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél vezetett ügyfélszámlákon az ügyfelek egyéb pénz- és értékpapírvagyona, azaz részvények, állampapírok, stb. rendelkezésre állnak, de a kötvények visszafizetése jelenleg nem lehetséges.

Becsődölt a Quaestor

"A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - jelentette be a Quaestor hétfőn. A csődhelyzet kialakulásáról itt írtunk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.