A Tigáz is bedobja a törölközőt

A cég visszaadja több mint egymillió lakossági fogyasztójának ellátási jogát az államnak. Ezzel akár már jövőre az összes hazai lakossági gázfogyasztó az állami Főgázhoz kerül.

A Tigáz hivatalos kérelemmel fordult a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), hogy vonja vissza a Tigáz Zrt. egyetemes gázszolgáltatói engedélyét.

Az egyetemes szolgáltatásba a lakosság, a közintézmények és a legkisebb cégek ellátása tartozik. Ezzel bezárult a kör: idén az összes nem állami hátterű gázszolgáltató visszaadta lakossági szolgáltatási engedélyét. Először a GDF Suez, aztán az E.ON, végül pedig most a több mint egymillió lakossági ügyfelet ellátó Tigáz. A szabályok szerint a lehetőséget a közműhivatal ugyan pályáztatja, de a lehetőségre a GDF Suez és az E.ON esetében egyedül az állami tulajdonú Főgáz jelentkezett és a közműhivatal engedélyezte is számára a két szolgáltató lakossági fogyasztóinak átvételét. Az E.ON mintegy hatszázezer lakossági és más egyetemes szolgáltatásba tartozó ügyfele legkésőbb január 1-től, a GDF Suez körülbelül hétszázezer fogyasztója pedig jövő év július 1-től kapja a számlát a Főgáztól. (A szabályok szerint emiatt semmi, így a tarifa se változik.) A Tigáz esetében hasonló események várhatók. A némileg más elbírálás alá eső, alternatív lakossági gázszolgáltatást végző Magyar Telekom nemrég szintén lemondott közel százezer lakossági gázfogyasztó ügyfeléről, akik viszont már pályáztatás nélkül kerülnek a Főgázhoz.

A Tigáz felhívja a figyelmet, hogy a váltás alatt az ellátás zavartalan lesz, az érintett fogyasztóknak egyelőre nincs teendőjük. A folyamat a Tigáz úgynevezett szabadpiaci, vagyis nem egyetemes szolgáltatásban vételező ügyfeleit nem érinti: számukra a gázszolgáltatást a Tigáz a továbbiakban is biztosítja. (Noha nem említik, de a Tigáz hálózata szintén az olasz ENI-csoportba tartozó cég tulajdonában marad.)

Bár a döntés nem váratlan, az az ENI számára szabályos tragédiával érhet fel. Az olasz társaság hosszú távú terveiben ugyanis a fogyasztói szám növelését mindig is központi célként jelölte meg. Ám a Tigáz a honi energiaszolgáltatók sorában messze a legnagyobb, évi több tízmilliárdos veszteségeket szenvedett el, nagyrészt a szabott árú lakossági ellátás miatt. Erre utalnak közleményükben is: eszerint a Tigáz döntése része annak a folyamatnak, amely célja a társaság üzleti tevékenységét összehangolni a szabályázási környezettel és csökkenteni az üzleti tevékenységét érintő kedvezőtlen hatásokat.

A vezetéket szintén a többi befektetőhöz hasonlóan tartják meg, de ez ismereteink szerint szintén belesimul az ENI nemzetközi terveibe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.