A távhősök kedvelik ezt a fűtési módot

Ragaszkodnak a távfűtéshez az ilyen lakásban lakók, bár a távhő a többi fűtési módot használók körében továbbra sem örvend túl nagy népszerűségnek.

Aki gázt használ, nem szívesen váltana távfűtésre, aki viszont távfűtött lakásban él, inkább megmaradna emellett - derül ki a Nielsen felméréséből, amit a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (Matászsz) megbízásából készített a kutatóintézet.

Országosan a legismertebb fűtési rendszer a gázkonvektor. Ezt az épület-központi fűtés követi, harmadik 60 százalékkal a távhő. Az arány a megyeszékhelyeken és Közép-Magyarországon magasabb. A lakosság közel egynegyede épület-központifűtéses lakásban él, de hasonló a gázkonvektorosok aránya is. Távhőt a lakosság 22 százaléka használ, leginkább a megyeszékhelyeken és Budapesten. Több mint felük esetében a fogyasztás egyedileg nem mérhető.

A fűtés kapcsán az emberek a legfontosabbnak az árat, a biztonságot, a kiváló fűtésteljesítményt és az egyedi szabályozhatóságot tartják. A távhő legfőbb tulajdonságaiként a biztonság, a kényelem és a környezetbarát működés ismert, bár a távhősöknél nagyobb, az egyedi fűtéseseknél kisebb arányban.

Ha most kellene fűtési módot választaniuk, a távfűtést használók maradnának ennél a módnál, igaz, a többség lakásonkénti egyedi mérést igényelne. Azt, hogy a távfűtés nem szabályozható és drága, leginkább a más fűtési módot választók gondolják.

Amíg azonban egy távhőst a számla kifizetését követően nem terhel további fűtésköltség, addig egy gázközponti fűtéses lakásban élő a gázszámla mellett a rendszer karbantartásának, időszakosan felmerülő felújításának jelentős kiadásait is kénytelen viselni - fűzi hozzá a kutatáshoz a Matászsz. Az elmúlt évek korszerűsítései révén a távhőrendszerek is egyre inkább érzékenyek az egyedi igényekre - szögezik le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.