A szögesdrótépítés húzta fel a visszaeső beruházásokat

Az év harmadik negyedében visszaestek a hazai beruházások, például a mezőgazdaság, a vendéglátás, az építőipar, a kereskedelem és a feldolgozóipar terén. A statisztikát messze a legnagyobb mértékben a hazai szögesdrótépítési ágazat szépítette.
2015 III. negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi magas bázishoz képest - írja a KSH. A beruházási teljesítmény visszaesett – a nagyobb súlyú ágak közül – a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás, valamint a kereskedelem területén. 2015 első három negyedévében a beruházási teljesítmény 0,3 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest.

2015 III. negyedévében az előző negyedévhez képest 0,9 százalékos a visszaesés. Az előző év azonos időszakához képest a beruházások volumene 3,4 százalékkal csökkent. Ezen belül az építési beruházások 2,4, a gép- és berendezésberuházások 4,4 százalékkal. A nemzetgazdasági ágak több mint felénél csökkent a beruházások teljesítménye. A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban 39, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 24, az építőiparban 14, a kereskedelem, gépjárműjavítás nemzetgazdasági ágban 9,8 százalékkal estek vissza a beruházások.

A beruházások egynegyedét adó feldolgozóipar beruházásai – az egy évvel korábbi, 7,9 százalékos növekedést követően – most 6,5 százalékkal csökkentek. A nemzetgazdasági ágon belül nagyobb mértékű visszaesés következett be az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában, a gumi, műanyag és nemfém ásványi termék gyártásában, valamint a járműgyártásban is. A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásai – az egy évvel korábbi magas bázishoz képest – 13 százalékkal csökkentek.

Kilenc nemzetgazdasági ágban viszont bővültek a beruházások. A legjelentősebb mértékben, 64 százalékkal – elsősorban a határvédelmi intézkedések hatására – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban.

Az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág 10 százalékos bővülése mögött a lakásfelújítások, valamint az ingatlanüzemeltetéssel, bérbeadással foglalkozó vállalkozások növekvő beruházásai álltak. Jelentősen, 43 százalékkal nőttek a beruházások a villamosenergia-, gáz- és gőzellátásban is, de 13 százalékkal kiemelkedő a művészet, szórakoztatás és szabadidő, valamint 11 százalékkal a bányászat, kőfejtés is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.