A szennyvízdíjjal trükközött az önkormányzati közműcég

A megengedettnél többet számlázott 2012-ben a szennyvízelvezetésért a hajdúböszörményi közműcég. Ez alapján a 2015-ös év – Fidesz-KDNP-s – polgármestere irányította város társaságának számításunk szerint két hónapon belül több tízmilliót vissza kell térítenie fogyasztóinak. Ez nagyjából megegyezik a cég 2014-es veszteségével.

A megengedettnél magasabb szennyvízdíjat számlázott a fogyasztóknak 2012-ben a Hajdúböszörményi Városgazdálkodási Nonprofit Kft. – állapította meg néhány hete a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az ellenőrző hatóság közlése szerint az önkormányzati tulajdonú társaság 2012 elején legfeljebb 4,2 százalékkal emelhetett volna. Ehhez képest a lakosságtól legfeljebb 287,85 forint helyett 308,61, a közületektől pedig a megengedett 330,84 forint helyett 355,6 forintot kértek köbméterenként. Ez számításunk szerint mintegy 12 százalékos emelés. Noha ehhez képest a vízdíj csak 1,6 százalékkal nőtt, a kettő több mint hat százalékos átlaga is meghaladja az engedélyezett szintet.

A hivatal visszamenőleg a törvényben engedélyezett emelési plafont hagyta jóvá. Az efeletti beszedett díjat a cégnek ez év július 31-ig vissza kell térítenie. Lapunk számításai szerint a város háztartásainak mintegy 12 ezres számát, átlag 0,6 köbméteres napi vízfelhasználást feltételezve a társaságnak több tízmillió forintot kell előteremtenie az elkövetkező két hónap során. Ez már csak azért se lehet könnyű feladat a számukra, mivel az Opten adatbázisa szerint 2014-ben szintén több tízmilliós veszteséggel zártak.

Lapunk írásos megkeresésére az elmúlt héten se a társaságnál, se a – tavaly az év polgármesterének is megválasztott, Fidesz-KDNP-s Kiss Attila polgármester vezette – önkormányzattól nem reagáltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.