A Skoda bíróságon támadja a budapesti villamostendert

A Skoda csoport magyar bíróságtól kéri a budapesti villamostender döntésének megsemmisítését, mert álláspontja szerint mind az európai uniós irányelvekkel, mind az Európai Bíróság joggyakorlatával ellentétes, ahogyan érvénytelenné nyilvánították a Skoda pályázatát.

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) tavaly nyáron indított közbeszerzési eljárást alacsony padlós villamosok beszerzésére; a tenderre négy értékelhető ajánlat érkezett: a Ganz-Skoda, a spanyol CAF, a német Siemens és a svájci Stadler adott be dokumentumokat. A BKK idén március elején azt közölte: a társaság lezárhatja a tavaly nyáron indított villamostendert, a járműveket a spanyol CAF szállíthatja Budapestre. A BKK akkor azt is közölte: a Közbeszerzési Döntőbizottság megerősítette álláspontjukat, miszerint a Skoda ajánlata érvénytelen.

A Skoda ezt ugyanakkor vitatja, és keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a bírálat során folyamatosan azt tapasztalták, hogy a BKK ajánlatukat "különböző és egymástól eltérő indokokkal újra és újra kizárni igyekezett, végül az eljárást lezáró döntésével érvénytelenné is nyilvánította azt".

A Skoda szerint a döntés sérti a támogatást biztosító uniós jogot és gyakorlatot. Mivel a Skoda szerelvényenként közel százmillió, összesen mintegy négymilliárd forinttal olcsóbban tudja szállítani - a minden technikai és egyéb paraméterében a kiírásnak megfelelő - villamosokat, a döntés ellentmond a magyar és uniós források ésszerű felhasználásának is - vélekedik a cég.

"A BKK eljárásának elfogultságát bizonyítja, hogy első, társaságunkat kizáró döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság által lefolytatott eljárás megsemmisítette, és a hatóság új eljárás lefolytatását írta elő. A BKK a határozat közzétételének napján elutasította annak tartalmát, új kifogásokkal állt elő, majd az új eljárást lezáró döntésével ismételten érvénytelenné nyilvánította ajánlatunkat. Jogorvoslati kérelmünket a Közbeszerzési Döntőbizottság 2014. március 3-án elutasította, a BKK pedig még a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának kézhezvétele előtt aláírta a villamosok beszerzésére vonatkozó szerződést" - hívja fel a figyelmet a Skoda.

A cég most ezen határozat bírósági felülvizsgálata iránt indít pert az illetékes magyar bíróság előtt, és az álláspontjuk szerint számukra sérelmes döntés megváltoztatása érdekében minden lehetséges magyarországi, európai uniós bírósági és egyéb fórumot igénybe vesznek. Ajánlatuk érvénytelenné nyilvánítására olyan indokokat jelöltek meg, amelyek a Skoda szerint ellentétesek a 2004/18/EK. irányelvben és a közbeszerzési törvényben foglaltakkal, valamint az Európai Bíróság joggyakorlatával.

"Mivel a beszerzés meghatározó részében az Európai Unió által folyósított támogatásból valósul meg, fontosnak tartjuk a támogatás felhasználásának az uniós jogszabályokkal és joggyakorlattal való teljes összhangjának érvényesülését" - olvasható a Skoda közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.