A Siemens megvette a Rolls-Royce Energy-t

Mégsem volt kacsa a Siemens érdeklődése a Rolls-Royce energetikai üzletága iránt. Olyannyira, hogy a felek szerdán már be is jelentették: megköttetett az üzlet.

Ennek keretében a németek 1,33 milliárd dollárt fizetnek a britek gázturbina és kompresszorgyártó egységéért. Emellett további mintegy 350 millió dollár szurkolnak le a Rolls-Royce technológiájának 25 évre szóló használati jogáért.  

John Rishton, a Rolls-Royce Energy vezérigazgatója szerint jó üzletet kötöttek náluk jóval nagyobb partnerükkel, s ezentúl fő tevékenységi körükre, a turbinagyártásra és -fejlesztésre tudnak majd koncentrálni. Az adásvétel a 110. születésnapját az idén ünneplő luxusautógyártót, a Rolls-Royce Motor Carst semmilyen módon nem érinti.

A Siemens egyébként szerdán tette közzé az idei első három hónap gazdálkodásának eredményeit. Az ipari konglomerátum nyeresége a pénzügyi évének második negyedévében az egy évvel korábbi 1,03 milliárd euróról 1,57 milliárdra nőtt, miközben az egy részvényre eső profit tíz százalékkal lett magasabb. A konszern forgalma viszont visszaesett, 17,8-ről 17,4 milliárd euróra.

A napokban különös fontosságúvá előlépett energiaipari üzletág megrendelései a tavalyi második negyedévi 8,5 milliárd euróról az idei második negyedévben 6,1 milliárd euróra csökkentek. Az értékesítési árbevétel 5,6 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 6,3 milliárd euróról. Az üzletág nyeresége 255 millió euró lett az idei második negyedévben a tavalyi 551 millió euró után. A nettó nyereségkulcs 8,8 százalékról 4,6 százalékra csökkent.

Mint ismert, a Siemens energetikai fronton indított offenzívát, melynek egyik állomásaként megszerezné a francia Alstom energetikai üzletágát. Sajtóhírek szerint 14,5 milliárd dollár értékű ajánlattal kecsegtetik a franciákat, s az ügylet részeként az Alstom által megkívánt a kötöttpályás járműgyártó egységüket is bevonnák az üzletbe. Az Alstom április 30-án 13,5 milliárd dolláros ajánlatot kapott energetikai egységéért az amerikai General Electrictől, amit a cég kedvezően, a francia kormány azonban elutasítóan fogadott. Az üzletág sorsa tehát függőben van, döntés csak hetek múlva lehetséges. 

Az mindenesetre szintén szerdán derült ki, hogy miért is szeretne megválni az Alstom az energetikai üzletágától. A 2014 márciusával zárult üzleti évben négy százalékkal, 20,3 milliárd euróra növelte értékesítésének árbevételét az Alstom csoport, ami jó hír. Az már kevésbé, hogy eközben a vállalatcsoport új megrendeléseinek értéke 21,5 milliárd euró volt, tíz százalékkal kevesebb, mint a megelőző üzleti évben. Az üzemi eredmény három százalékkal, 1,42 millió euróra csökkent - közölte a cégóriás. A magas átszervezési költségek, különböző leírások és a tartalékképzés okán a vállalatcsoport nettó eredménye a 2012/2013. évi 768 millió euróról 556 millió euróra csökkent – írják. Minden egybevetve nem is csoda, hogy az igazgatótanács nem javasol osztalékfizetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.