A rászorulók máris lemerítették a hűtőkasszát

A hűtőgépcsere-támogatási pályázat mai, első napján a jogosult észak-alföldi nyugdíjasok és nagycsaládosok néhány óra alatt lemerítették a rendelkezésükre álló - ismeretlen - keretet. A szaktárca korábbi közléseivel ellentétben a többi ott lakó számára is biztosítják a lehetőséget. Igaz, nekik rekordkevés idő áll rendelkezésükre: e kör szerda reggel 8 és 10 óra között kattintgathat a pályázati portálon eséllyel.

Máris lemerítették a számukra elkülönített keretet az észak-alföldi nyugdíjasok és nagycsaládosok a ma indult állami hűtőgépcseretámogatási pályázaton. Az érintett térség jogosult rászorultjai számára így a lehetőség ma reggel 8-tól 13 óráig élt - tájékoztatott nemrég az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Az - ismeretlen mértékű - forrás háromezer jelentkezőnél fogyott ki, így nekik ekkortól határozatlan időre felfüggesztették a kiírást.

A közlemény megfogalmazása alapján a korábbi hasonló pályázatoktól eltérően a jogosultak előtt nem tartják nyitva a benyújtás lehetőségét a lezárási hirdetményt követő 24 órán át. Így a mai számít a valaha volt leghamarabb lezárt lakossági energiahatékonyság-támogatási pályázatnak.

A tárca korábbi közlései szerint ugyanakkor meglepő módon a térségben lakó nem nyugdíjas és nagycsaládos magánszemélyek számára is biztosítanak pályázati lehetőséget. Ez a - kétségkívül kedvező - változás tételes ellentmondást mutat még akár a tárca négy nappal ezelőtt, június 30-án kiadott közleményével is. Akkor ugyanis azt közölték: "amennyiben két nap után még marad szabad forrás, olyan magánszemélyek is pályázhatnak, akik korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében". Mint addig, ebben sem utaltak arra, hogy a kedvezményezett rászorulói rétegnek és a többieknek külön-külön kerete lenne az egész térségre elkülönített összegen túl. Ez a kiírási sort ma megkezdő észak-alföldi térségben a kiírás szerint mintegy 75 millió forint.

Mindazonáltal a tárca közleménye szerint a többiek július 6-án, szerdán reggel 8 és 10 óra között nyújthatnak be hűtőgépcsere-jelentkezést az erre rendelkezésre álló internetes oldalon. Ez a két óra szintén az állami támogatási pályázatok szintén negatív rekordja lesz.

Az érzékelhetően tűzoltás-jellegű intézkedések nem sok jóval kecsegtetnek a soron következő térségek számára is. A hűtőgépcsere-kiírás pályázati útmutatója szerint július 11-én reggel 8-kor a dél-alföldi nyugdíjasokkal és nagycsaládosokkal folytatódik a sor, majd két nappal később a térségben lakó többiekkel. További négy térséget követően a sort Budapest és Pest megye zárhatja július 26-án, illetve 28-án.

Az üggyel kapcsolatban feltett pontosító kérdéseinkre várjuk az NFM válaszait.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett háztartási nagygép- (hűtő- és fagyasztóberendezés-) csereprogramban a meghatározott boltokban megvásárolt adott készülékek felét állja az állam. Ennek felső határa A+ kategóriájú készülék esetén 25 ezer, A++-os készüléknél 35 ezer, A+++-os készüléknél pedig 45 ezer forint.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.