A növekedés majdnem nulla, de azért optimisták

Megosztott képet mutat Kelet-Közép-Európa az EBRD csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint: az átlagos növekedés 2015-ben alig 0,2 százalék, szemben a tavalyi 1,8 százalékkal. A bizonyítványt az oroszországi recesszió, valamint az alacsony olaj- és egyéb nyersanyagárak által különösen érintett keleti területek húzzák le. Ukrajna a májusban közzétett várakozástól is elmaradó, 11,5 százalékos esést produkál.

A gyászos jelen ellenére Hans Peter Lankes, az EBRD megbízott vezető közgazdásza optimista, jövőre a gazdaság élénkülésére számít. Derűje óvatos, hiszen a célországokat hátrányosan érintheti, ha a kínai visszaesés a prognosztizáltnál súlyosabb, a Fed kamatemelése pedig nagyobb lesz. Az EBRD elemzői nem mehettek el szó nélkül a menekültkrízis hatása mellett. Az újabb befektetési területek közül Törökország és Jordánia közszolgáltatásai és munkaerőpiaca ezt különösen megérzi.

Közép-Európában és a balti országokban 2015–2016-ban három százalék körüli átlagos GDP-növekedés remélhető, amihez az eurózónában megvalósuló mennyiségi lazítás és az alacsonyabb nyersanyagárak is hozzájárulnak. Magyarországon 2,9 százalékos növekedést jósolnak 2015-re és ennél szerényebb 2,1 százalékot 2016-ra. Az első fél évben csökkent a beruházások volumene, múlóban van a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának hatása. Az unió strukturális támogatásainak új szakasza az adminisztratív akadályok miatt egyelőre nem ösztönözte az állami befektetéseket.

Magyarországot komolyan érinti a globális környezet alakulása, miután az export 25 százaléka Németországba irányul. Az elemzők szerint a kormány abbéli igyekezete közepette, hogy helyreállítsa a befektetési fokozatú hitelminősítést, a költségvetés kevéssé lesz képes a gazdaság élénkítésére.

Korábbi találgatásokat megerősítve a hét elején az EBRD tudatta, hogy a 44 éves Szergej Gurijev lesz az EBRD új vezető közgazdásza. A jelenleg a párizsi Science­ Po kutatóintézetben tevékenykedő professzor megbízása ellentmondásosnak számít és aligha javít a bank és Oroszország viszonyán. Az unió szankcióinak tavalyi bevezetése óta az EBRD nem fektet be Oroszországban, mely korábban első számú üzleti partnere volt.

Szergej Gurijev volt Dmitrij Medvegyev miniszterelnök tanácsadója és a Szberbank igazgatósági tagja. A közgazdász 2013-ban távozott Franciaországba, miután fenyegetve érezte magát, amiért a hatóságok több ízben tanúként hallgatták ki a Jukosz olajtársaság ügyében, melynek egykori vezetője, Mihail Hodorkovszkij akkor még börtönben ült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.