A netes vásárlások húzzák a bankkártyapiacot

Egyre többet vásárolnak plasztikkal. Az internetes kiskereskedelemben a leggyakoribb az elektromos  fizetési megoldások használata.
Ötödével nőtt a bankkártyával lebonyolított vásárlások összege- állapította meg utolsó, márciusi jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Eszerint jelenleg is 9 millió kártya van a piacon, ám az egy kártyára eső vásárlások ötödével nőtt. Kiss Ede a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője szerint a magyar piac betétikártya-orientált, így a Visa-nál is 85-15 százalék a betéti és a hitelkártyák aránya. Ami egyértelműen jó hír a magyar piacnak,  hogy a kártyás visszaélések aránya is rendkívül kics.

Ezzel együtt jó évet zárt a Visa Magyarország - ismertette a vállalkozás eredményeit Kiss Ede. Ugyan továbbra is 18 százalékos a Visa részesedése a kasszás bankkártya-termináloknál (POS) a Mastercarddal szemben, azonban  az egy kártyára eső költés 22 százalékkal ugrott meg tavalyhoz képest, de jelentősen, 20 százalékkal nőtt a tranzakciók száma is.

Ennél is nagyobb mértékben bővült az e-kereskedelemben a kártyahasználat, így a Visa-kártyás költések összege 52 százzalékkal emelkedett, ami 36 milliárdos költést jelent.

Dinamikusan terjed az érintéses technológia is Magyarországon, jelenleg a nagy kereskedelemi láncoknál történt telepítés eredményeképp a forgalomban lévő POS-terminálok több mint fele alkalmas a Visa érintőkártyák-elfogadására.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.