A neszmélyi Szöllősi Mihály lett az év borásza
A neszmélyi Szöllősi Mihály lett idén az Év bortermelője. – A minőség az első számú vezérelv, hogy korszerű borászatban, jó alapanyagból készítsünk minőségi bort – mondta a 35 hektáron termelő borász. A szakember szerint a pince igazi kulcsa a metszőolló, legalábbis abban az értelemben, hogy ami nincs a szőlőben, azt már semmilyen borászati munka nem tudja pótolni.
Fontosnak tartja, hogy a borokat mindenki számára elérhetővé tegyék, de azt is, hogy legyenek igazán prémium boraik is. A szakember nyolcéves olaszrizlinget hozott a díjátadó eseményre. Utoljára 16 éve, Kamocsai Ákos kapta meg ezt a díjat a Neszmélyi borvidékről.
Idén huszonötödik alkalommal ítélte oda az Év Bortermelője díjat a Magyar Bor Akadémia. A díj a magyar borászat Kossuth-díjának tekinthető, s minden évben olyan borásznak ítélik oda, aki a minőségi javítást és a megújulást helyezi előtérbe. Idén közel ötszázötven szakembert kértek fel, hogy jelöljenek olyan borászt, akit érdemesnek tartanak a címre. A jelölők között ott voltak a szőlész-borász szakemberek, de a magyar turizmus, a gasztronómia és a borsajtó képviselői is jelöltek. Ezt követően a Magyar Bor Akadémia tagjai szavaztak.
A jelöltek között volt a mátrai borvidéken dolgozó Szőke Mátyás, a szekszárdi Mészáros Pál, a hajós-bajai Koch Csaba, a csopaki Jásdi István és a badacsonyi Borbély Tamás.
– Mi magyarok kicsit elszálltunk ezekkel az újborokkal, a mieinknél túlzás, hogy az idei borokat már novemberben forgalomba hozzuk. Az idei boraink még nem érettek, nem szabad siettetni – mondta Szőke Mátyás, aki 2001-től szállít Kaliforniába, de csak az érett borokra van igény az Egyesült Államokban.