A németek szívhatják el a magyar mérnökagyat

A következő tíz évben a német gazdaságnak százezer villamosmérnökre lesz szüksége az újonnan képzetteken kívül egy tanulmány szerint. Várhatóan fokozódni fog az "agyelszívás" is, írja a Világgazdaság.
A következő évtizedben a Németországban végző villamosmérnökök nem fogják tudni pótolni a nyugdíjba vonulókat, így 2026-ra százezerrel több szakemberre lesz szükség az országban, mint amennyit helyben képeznek - erre a következtetésre jutott a kölni gazdaságkutató intézet (Instituts für Wirtschaft, IW).

A magyar munkaadók eddig is nehezen tudtak versenyben maradni, ráadásul Németország a magyarok körében az egyik legnépszerűbb kivándorlási célpontnak számít. Így a következő években valószínűleg erősödni fog az agyelszívás.

2016 és 2026 között folyamatosan emelkedni fog a betöltendő villamosmérnöki pozíciók száma, habár a növekedés már eddig is folyamatos volt. A mérnökök iránti egyre nagyobb kereslet oka, hogy már nemcsak az olyan hagyományos iparágak igényelnek egyre több szakembert, mint például az autógyártás, hanem az okoseszközök fejlesztése is.

A Németországban képzett mérnökök már az elmúlt években is legfeljebb a nyugdíjba vonulókat tudták pótolni, a növekvő keresletet már nem voltak képesek követni. Így a technológiai változások miatti keresletbővülést főleg külföldi mérnökökkel oldották meg a cégek: 2013-ra az alkalmazásban álló külföldi villamosmérnökök aránya elérte a 10,8 százalékot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.