A NAV sem makulátlan

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ötvenezer forintra bírságolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. Egy takarítóügy nem volt patyolattiszta.

Az ÁSZ szerint a NAV jogsértő módon járt el, amikor meghosszabbította egy takarítási szerződését, amelyre közbeszerzést kellett volna kiírni – írja a napi.hu.

Az ügy még 2011-ben kezdődött, amikor a NAV először kiírta a közbeszerzést hét épületének takarítására. A tendert egy takarítócég el is nyerte, akivel egy évre szerződést kötöttek – ez 2012. május 3-tól 2014 májusáig volt érvényes. Kitétel volt még az is, hogy újabb egy évvel meghosszabbítható a szerződés, de csak akkor járható ez az út, ha ezt legalább harminc nappal a lejárat előtt írásban jelzi a NAV. A közös munka jól működött, a szerződést még kétszer hosszabbították meg, a legutóbbit 2014 decemberében írták alá.

Az ÁSZ azonban múlt év júliusában kifogásolta, hogy a szerződés meghosszabbítására nem írtak ki közbeszerzést, ezért kérte a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, hogy mondják ki a jogsértést. A KD akkor arra hivatkozott, hogy az ÁSZ lekéste a határidőt. Az ÁSZ bírósághoz fordult, amely idén március 18-án megállapította, hogy nem volt szó késésről, így megindult az eljárás.

Ekkor kiderült, hogy 2014 júniusa és decembere között a NAV 12,9 millió forintot fizetett a vállalatnak. Mivel azonban a nemzeti közbeszerzési értékhatár ilyen ügyekben nyolcmillió, a hosszabbítás nem lett volna elég, közbeszerzést kellett volna kiírni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.