Feleszmélt a NAV: hamisítják a weboldalát

Olyan oldal jelent meg az interneten, amely a megtévesztésig hasonlít a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) hivatalos weboldalára. Aki ezt használja, bajba kerülhet, mert az itt közzétett nyomtatványok, az itt olvasható információk bizonytalan forrású hamisítványok, letöltésükkel akár kártékony kódok is bekerülhetnek a felhasználók rendszerébe – tudatta a NAV közleményében.

Mint írják, egyetlen olyan weboldal sem hiteles, amelyben a „nav" mellett nem szerepel a „gov.hu" tartomány megnevezése.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnevezésének rövidítését a hatóság szerint jogtalanul használó weboldal azt a látszatot kelti, hogy a felhasználó a NAV weboldalát olvassa.

A NAV webcíme a kormányzati szervek által használt „gov.hu" tartományba esik, a NAV hivatalos honlapja a http://www.nav.gov.hu és a http://nav.gov.hu webcímeken található. A NAV hivatalos weblapján – a hamis weboldallal ellentétben – nem szerepelnek reklámbannerek. A NAV bármely más, az elnevezésével visszaélők által üzemeltetett weboldal információiért, azok felhasználásának következményeiért nem vállal felelősséget.

A hamis honlapon található nyomtatványkitöltő programok használata veszélyes, mert azok esetlegesen kártékony, rosszindulatú kódokat tartalmazhatnak. Az üggyel kapcsolatban a NAV megteszi a szükséges jogi intézkedéseket.

A NAV fellépésének értékét némileg csorbítja, hogy a kifogásolt ál-weboldal évek óta létezik párhuzamosan a hivatalossal, ráadásul erről az adóhatóságnak is kellett tudomása legyen.

Az oldal már nem elérhető. Amíg működött, addig se nagyon lehetett használni semmire, mert az adatbázisok, nyomtatványkitöltők nem voltak elérhetők, nem működtek, csak a könnyen felmásolható adatokat lehetett megtalálni. Egy felületen az oldal átirányított az ügyfélkapura is. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.