A NAV nem rajtunk veri le a bankcsődöt

Méltányosan jár el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokkal szemben, akik fizetési nehézséggel küzdő pénzintézetnél vezetik bankszámlájukat és emiatt nem tudnak határidőben eleget tenni adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek - közölte az adóhatóság szerdán.
A közlemény szerint, akik számlavezető pénzintézetük fizetésképtelensége miatt nem tudják határidőben, maradéktalanul megfizetni a rájuk eső közterheket és ezzel az indokkal fizetési kedvezményre vonatkozó kérelmet nyújthatnak be az adóhivatalhoz, számíthatnak arra, hogy a NAV figyelembe veszi, hogy önhibájukon kívül kerültek nehéz helyzetbe.

A kérelmek elbírálásakor minden körülményt mérlegelnek az adóhivatal munkatársai, akik a törvények adta lehetőségek közül a legméltányosabb megoldás mellett döntenek. Akár hosszú távra szóló fizetési könnyítés engedélyezésére is van mód, ha a kérelmező megfelel az ehhez szükséges feltételeknek és helyzete a pénzintézet nehézségei miatt csak később rendeződik - írták.

Pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta az Alba Takarékszövetkezet működési engedélyét, július elején pedig az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezettel járt el ugyanígy. Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azért adta ki az engedély-visszavonásról rendelkező határozatát, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezeteknél, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) pedig a betétesek biztonsága érdekében kizárta a pénzintézeteket integrációs rendszeréből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.