Csaknem a nap felét a kütyüinkkel töltjük

Negyedévente ötvenötezer forintnál többet költünk technológiai eszközökre, s csaknem a nap felét töltjük azokkal. Alapvetően befolyásolják társas kapcsolatainkat – derül ki a Samsung megbízásából készített Techonomic Indexből.

Naponta elképesztően sokat, átlagosan 10-11 órát használják a különböző háztartási és szórakoztató elektronikai készülékeket az Ipsos Mori kutatásában megkérdezettek, akik körében egy háztartásban jellemzően 15 elektronikai készülék található. Ezekre az elmúlt negyedévben átlagosan 55 194 forintot költöttek a válaszadók.

A megkérdezett ezer fő körében egyébként a mobiltelefon és a táblagép a legnépszerűbb, 10-ből 2 ember a következő három hónapban tervezi is egy új készülék beszerzését. A táblagépet vásárlók 15, a digitális fényképezőgépet vásárlók 12 százaléka azért vásárolt új készüléket, mert kisebb, könnyebb kütyüre vágyott. A táblagépvásárlást a megkérdezettek harmadánál az motiválja, hogy látta egy ismerősénél.

A  válaszadók 23 százaléka több mint egy órát tölt tévézéssel, filmnézéssel naponta, viszont csaknem ennyien még 15 percnél is kevesebbet. A mobiltelefont és táblagépet használók ennél jóval több időt (1 órát, vagy annál is többet) töltenek különböző játékokkal, szórakoztató alkalmazásokkal.

A megkérdezettek kétharmada úgy gondolja, hogy a technológiai újdonságok (mobiltelefon, közösségi média, e-mail stb.) közelebb hozta őket családjukhoz. A válaszadók több mint fele szerint a mobil technológiának köszönhetően sokkal többet kommunikál a közvetlen családjával, és ezáltal jobban meg is értik egymást.

A kutatás készítői szerint a hazai trendek követik a nyugat-európai országokban tapasztaltakat. A család és a családi kapcsolatok még mindig első helyen szerepelnek a magyar emberek életében – mondta el Hammer Ferenc, az ELTE Média és Kommunikáció Tanszékének szociológusa. A megkérdezett felnőttek több mint fele legalább napi szinten tartja a kapcsolatot a szüleivel, a testvérek esetén ez már két-három naponta tapasztalható, míg a nagyszülőkkel már csak hetente beszélnek.

A szociológus, aki a mindennapi élet formáit, gyakorlatait kutatja, elmondta, hogy Magyarországon a telefonálás a családi élet egyik legfontosabb kommunikációs csatornája, hiszen a partnerek, házastársak között ez a legegyszerűbb kommunikációs forma. Ugyanakkor az egyes kapcsolati formák gyakran más-más kommunikációs formákhoz köthetőek. Míg a telefonálás a partnerek, házastársak között történik, a SMS-sel már inkább csak a barátokkal kommunikálunk. Sőt elmondható, hogy a barátokkal való kommunikáció a telefon mellett immár jellemző módon e-mailen és a különböző közösségi csatornákon keresztül történik.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.