A munkanélküliségi ráta jobban teljesít

Megint kevesebb lett a munkanélküli. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legalábbis erre az eredményre jutott.

A KSH gyorsjelentése szerint a július és szeptember vége közti időszakba a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 39 ezer fővel, 293 ezerre, a munkanélküliségi ráta egy százalékponttal, 6,4 százalékra csökkent. A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, ugyanakkor a javulás mindkét nem esetében hasonló mértékű volt.

Július és szeptember vége között, az egy évvel korábbihoz képest, a 15-74 éves munkanélküli férfiak száma 21 ezer fővel, 152 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk egy százalékponttal, 6,1 százalékra csökkent. A munkanélküli nők száma 18 ezer fővel, 141 ezer főre, munkanélküliségi rátájuk egy százalékponttal, 6,7 százalékra mérséklődött.

A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 4,9 százalékponttal, 16,7-ra csökkent, jóllehet a munkanélküliek egyötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A 25-54 évesek, azaz legjobb munkavállalási korúak és az 55-64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 0,6 százalékponttal, 5,6 százalékra, utóbbiaké egy százalékponttal, 5,4 százalékra.

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,9 hónapról 19,3 hónapra nőtt; a munkanélküliek 49,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

A munkanélküliség – Dél-Dunántúl kivételével – mindegyik statisztikai régióban csökkent. Nyugat-Dunántúlon 1,3 százalékponttal alacsonyabb, 3,2 százalékos volt a ráta, míg Észak-Alföldön az 1,3 százalékpontos javulás ellenére is 10,2 százalékos a munkanélküliség. Összességében a legjobb és a legrosszabb mutatóval rendelkező régió közötti különbség nem változott, 7 százalékpont.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint szeptember végére a nyilvántartott álláskeresők létszáma 10,1 százakal, 342 ezer főre csökkent.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.