A munkahelyünk jelent majd rólunk a NAV-nak

A munkáltatónak a jövőben jelentenie kell a munkavállalójáról és a házastársáról is.

A munkáltatónak a jövőben jelentenie kell az adóhatóságnak a dolgozó házastársának nevét és adóazonosító jelét, valamint azt is, hogy miképpen osztják meg egymás között a gyermekek után járó adókedvezményt. A NAV ezek ismeretében tudja ugyanis elkészíteni a bevallási ajánlatát, amely kiváltaná az adózók által készített személyijövedelemadó-bevallást – írja mai számában a Világgazdaság.

A kormány őszi adócsomagjának általános vitáját szerdán kezdi meg az Országgyűlés. Az indoklással együtt több mint hetvenoldalas javaslat első fejezete foglalkozik az adózás rendjével.

A legfontosabb változás a személyijövedelemadó-bevallás megszüntetése. Ezt ugyanis a NAV által készített adónyilatkozat, illetve a bevallási ajánlat váltaná fel. Az előbbit az adóhatóság mindenkinek elkészíti, akik semmilyen kedvezményt nem vesznek igénybe, nem ajánlják fel adójuk egy százalékát, és csak egy helyről jutnak jövedelemhez. A később bevezetendő bevallási ajánlat szól majd mindenki másnak. Ezt adóhatóság a rendelkezésre álló adatok alapján készíti el, ehhez szükséges a munkáltató jelentése a dolgozókról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.