A Moody's is a szakadék felé tolta Oroszországot

A befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette vissza Oroszországot pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a jelentős egyidejű olajár- és devizaárfolyam-sokk tovább rontja az orosz gazdaság már most is gyenge növekedési kilátásait.
A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi Baa2/Prime 2-ről egy fokozattal "Baa3/Prime 3"-ra rontotta az orosz államkötvény-kötelezettségek besorolását. A Moody's az új osztályzatot azonnal további leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette. Ha a cég innen ismét rontja az orosz besorolást, azzal Oroszország ennél a hitelminősítőnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott - spekulatív - államadós-kategóriába.

Ez a veszély a másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's részéről is fenyegeti Oroszországot.

A Fitch egy hete jelentette be Oroszország leminősítését a befektetési ajánlású sáv aljára, és az új hosszú távú osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Standard & Poor's szintén a befektetésre ajánlott kategória alsó szélén tartja nyilván a szuverén orosz adósságot, és december végén negatív felülvizsgálat alá vette az orosz besorolást. Az ilyen felülvizsgálati eljárás a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés arra, hogy a hitelminősítő az érintett adósosztályzat rontására készül.

Ha Oroszországtól csak két hitelminősítő megvonja a befektetési ajánlású besorolást, az is további tőkekivonást eredményezhetne az orosz állampapírokból.

Az intézményi befektetők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre javasoltnak tekinthető-e, vagy sem, és sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

A Moody's a pénteken bejelentett orosz leminősítés indoklásában kiemelte azt a felülvizsgált előrejelzését, amely szerint az orosz hazai össztermék (GDP) az idén hozzávetőleg 5,5 százalékkal, 2016-ban további 3 százalékkal zuhan reálértéken.

A hitelminősítő számításai szerint ez azt jelenti, hogy az orosz gazdaság reálnövekedése a 2018 végével záruló tartó tízéves időszakban gyakorlatilag zéró lesz. A Moody's szerint ha az olajárak jövőre sem emelkednek, és főleg ha még tovább esnek, akkor az orosz gazdaság valószínűleg 2016 után is recesszióban marad.

A Moody's elemzői szerint a súlyos és valószínűleg tartós olajárfolyam-sokk, valamint az a tény, hogy a szankciók miatt Oroszország nemzetközi tőkepiaci hozzáférése erősen korlátozott, alapvetően gyengíti az orosz gazdaságot, és növeli a közfinanszírozási és a magánszektorban egyaránt jelentkező pénzügyi stresszt.

Az orosz bankok hitelezési kapacitása meggyengült, ezért a hitelkínálat szűkös és drága. A jelentős bizonytalanság valószínűleg növeli a megtakarítási rátát, ami viszont a fogyasztást és így a gazdaság kilábalását veti vissza - áll a Moody's pénteki londoni elemzésében. A hitelminősítő közölte, várakozása szerint a nominális orosz devizatartalék az idén legalább annyival zuhan, mint 2014-ben. A cég számításai szerint tavaly 125 milliárd dollárral apadt az orosz devizakészlet.űűú

Jóllehet a devizatartalékok fogyása valószínűleg nem sodorja veszélybe az orosz kormány adósságszolgálati kapacitását, jelentős azonban a bizonytalanság a devizakészletek jövőbeni alakulásával kapcsolatban, és ez fontos tényező volt abban, hogy a Moody's "Baa3"-ra rontotta a hosszú távú orosz adósbesorolást - áll a hitelminősítő elemzésében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.