A Mol ráfarag a horvát rezsicsökkentésre

Mintegy hétmilliárd forintot vesz ki a magyar állam résztulajdonában álló Mol horvát leányvállalatának zsebéből a déli szomszédunknál várható rezsicsökkentés.

Április 1-jétől mintegy ötödével csökkenteni köteles a Mol irányítása alatt álló horvát INA a HEP energiaszolgáltatónak értékesített lakossági gáz árát - derül ki a Mol tőzsdei közzétételéből. A magyar energiacég közlése alapján az új ár köbméterenként 1,27 kuna (mintegy 53 forint). A lépés önmagában körülbelül 160 millió kunával (közel hétmilliárd forinttal) csökkentheti az INA árbevételét.

Az ármérséklési kötelezettség hátterében a horvát kormány rezsicsökkentése áll - emlékeztet az MTI. Az új kabinet döntése értelmében április 1-i hatállyal 18 százalékkal csökkentik a horvát lakossági gázárat: ezután a nemzeti tulajdonú HEP ennyivel olcsóbban értékesíti a fűtőanyagot a háztartások számára. Az intézkedés 2017. március végéig szól. A horvát kormány azzal indokolta a lépést, hogy Európában az olajárral együtt jelentősen csökkent a földgáz nagykereskedelmi ára. Az intézkedés nem terjed ki az iparvállalatok gázárára, amibe a kabinetnek nincs beleszólása - fűzik hozzá.

Noha a nemzetközi olajárak 2014 vége óta a harmadukra estek, az Orbán-kabinet ezt nem érvényesítette a hazai lakossági gázdíjakban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.