A Mol olajat talált Pakisztánban

A Mol érdekeltségébe tartozó Ghauri Közös Vállalat (GJV) jelentős olajkészletet talált a pakisztáni Jhelum körzetében. Ez az első alkalom, hogy a Potwar-fennsík keleti részén szénhidrogén-lelőhelyre bukkantak – közölte a Mol a tőzsde honlapján kedden. A GJV-ben a Molnak 30 százalékos részesedése van, mellette a Mari Petroleum és a Pakistan Petroleum Limited tulajdonol 35-35 százalékot.

A kúton mért olajhozam a legmagasabbak közé tartozik az országban. A Mol előzetes vizsgálatai szerint a Ghauri blokk ezen részének földtani potenciálja jelentős lehet, a vagyon becslése folyamatban van. A Mol szerint elfogadható partnerének az a becslése, hogy Ghauri X-1 kút közelében 22 millió hordós földtani vagyon van. A partner ezt a már olajtermelő Sakessar terület alapján kalkulálta.

A Mol közölte: a másodlagos tárolónak vélt Kussak formáció fejlesztési munkálatait folytatják partnerünkkel, a Mari Petroleummal, mivel így a Ghauri blokk készleteivel kapcsolatban is pontosabb adatokat kapnak. A Mari Petroleum, amely a blokk operátora, a gyorsított mezőfejlesztési programnak megfelelően termelő egység létesítését tervezi, illetve a várakozások szerint 2014 júniusáig megkezdi a kút hosszú távú tesztjét.

A közlemény idézi Alexander Dodds-ot, a Mol-csoport kutatás-termelés ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: sikeres a pakisztáni és régiós együttműködés a Mari Petroleummal. Reményét fejezte ki, hogy tovább bővítik a közös portfóliójukat. Az ügyvezető igazgató megerősítette, a Mol  érdekelt a pakisztáni beruházások bővítésében. Támogatja ezt az is, hogy a kormány a befektetők számára vonzó gazdasági környezetet alakított ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.