A Mol kikéri pénzét az INA-ból

A Mol szerint a horvát kormány nem támogatja a befektetéseket az országban, így az általa irányított INA olajvállalat pénzügyi tartalékaiból nyolcvanmilliárdos nyereségrészesedés-kifizetésre jelentett be azonnali igényt.
A Mol kezdeményezi a horvát INA ügyvezető testületénél a horvát energiatársaság rendkívüli közgyűlésének összehívását - tette közzé a céget irányító magyar olajvállalat. A napirend témája rendkívüli osztalék-kifizetés. A Mol azt javasolja a közgyűlésnek, hogy szavazza meg kétmilliárd kuna (260 millió euró, nyolcvanmilliárd forint) osztalék kifizetését az eredménytartalék terhére.

A Mol a csődtől mentette meg az INA-t, stabilizálta pénzügyi helyzetét és egy jelentős befektetési lehetőségekkel rendelkező, nyereséges vállalattá alakította - szögezi le a közlemény. Miután a horvát gazdasági minisztérium legutóbb úgy döntött, hogy visszavonja az INA Száva folyó és Észak-Nyugat-Horvátország területeire vonatkozó kutatási engedélyeit, a részvényesek - a Mol megfogalmazása szerint - "megértették, hogy a minisztérium jelenleg nem támogatja a befektetőbarát környezetet Horvátországban". Így elérkezettnek látják az időt arra, hogy korábbi befektetéseik eredményét felvegyék.

Elemzők ezt egy újabb lépésként értékelik az INA 45 százalékát tulajdonló horvát kormány és a 49 százalékos részével együtt az irányítási jogokat birtokló Mol között a cégvezetési elvekre vonatkozó, régóta húzódó, szenvedélyes vitában. A két fél viszonya meglehetősen rideg, így a Mol részvényei eladását fontolgatja. A mostani döntés - függetlenül annak tényleges teljesültétől - ezt az irányt nyomatékosítja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.