A Mol elfordul Kurdisztántól

A lehető legkisebbre csökkenti az iraki kurd területen olajkutatási kiadásait a Mol. Részint messze nem találtak a várakozásaiknak megfelelő készleteket, de a helyi szervek a már megindult kitermelés után se utalják át a Molnak a járandóságát.
Nem talált elég olajat az Irak kurd területén lévő Akri-Bijeel blokkban, ezért a lehető legkisebbre mérsékli a térségi kutatásokra költött összegeket a Mol – jelentette az olajtársaság.

Mint írják, a tulajdonukban lévő helyi Kalegran B.V. Bijell-2, Bijell-4, Bijell-6 és Bijell-10 nevű fúrása se járt eredménnyel. A Bakrman-2-ben, ahol Triász-kori rétegeket értek el, szintén túl sok volt a kénhidrogén.

Ennek nyomán jelentősen csökkentették a föld alatt lévő és az ebből gazdaságosan kitermelhető olajvagyonra vonatkozó becslésüket. Ezt a Gaffney, Cline & Associates nevű független cég is alátámasztotta.

Eszerint a Bijell-terület 73 millió, a Bakrman pedig 41 millió hordó olaj-egyenértékű szénhidrogént rejt. Ebből a Bijell-területen 4 millió termelhető ki gazdaságosan, a Bakrmanon semmi.

A borús földtani eredményeken túl a Mol a helyi hivatalos szervekkel kapcsolatos kifizetési bizonytalanságokra is rávilágít. (Magyarul a Mol nem kapja meg azt a pénzt, ami a meglehetősen bonyolult térségi elszámolási rendszer szerint az olaj értékesítése után neki járna.) Pedig a meglévő termelés után járó kifizetések biztosítására július 1-jén még új, helyi olajértékesítésekre vonatkozó kereskedelmi megállapodást is kötöttek.

A kialakult helyzet nyomán a Mol térségi beruházásai idén idén 10 millió dollár alatt maradnak. Ezen túlmenően költséghatékonysági programot is indítanak. 2015. III. negyedév során pedig leírják az Akri-Bijeel-blokkon végzett eddigi beruházásaikat. Így a mezők jelenlegi összértékét 440 millió dollárra teszik.

Noha lapunknak a bejelentés előtt több Mol-közeli forrás is úgy vélekedett, hogy a költekezés jelentős visszametszése akár a térségből való teljes kivonulás előjeleként is értékelhető, a Mol közleményében úgy fogalmaz: a bányászati lehetőségek frissítése ellenére a Mol-csoport továbbra is irányítani kívánja az Akri-Bijeel-területen zajló munkálatokat, és folytatja a Bijell-1B kút termelésének ésszerűsítését. Ha a kifizetések magasabb szintet érnek el és folyamatossá válnak, megfontolják a Bijell-2-kút bekötését is. Mint írják, a Mol elkötelezett amellett, hogy Irak Kurdisztáni Térségében tett befektetései a lehető legnagyobb értéket érjenek el. Így például az általa kisebbségben tulajdonolt Shaikan blokkban.

A Mol-csoport egészét tekintve továbbra is 1,3 milliárd dollár az idei beruházási cél.

A Mol közleménye a jelentős leírások kapcsán nem tesz említést a közelben dúló polgárháborúról, a néhány száz kilométerre már az IS által uralt területekről. Igaz, a terrorszervezet a kurdok erőteljes ellenállása okán az iraki kurd térségben mindeddig csekély hadászati sikereket ért el. Ám a terrortámadások, az öngyilkos merényletek egyre gyakoribbak a kurd területeken. Igaz, ez a kiemelten védett kitermelő és kutatási helyszíneket eddig nem érintette.
 
A Mol 2007 óta van jelen a fejlesztések irányítójaként az iraki kurd térségben található Akri-Bijeel blokkon. Azóta ezt a világ számos államában végzett kutatás-termelési tevékenységük egyik zászlóshajójaként mutatták be. 2014. III. negyedévi jelentésüknek még második legfontosabb állítása volt Kurdisztán növekvő hozzájárulása az egyre bővülő kitermeléshez.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.