A MNB alapítványai komoly állampapírvásárlók

A Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné alapítványai közül több komoly állampapírvásárló. A Bónusz Magyar Állampapírok állománya 38,2 milliárd forinttal emelkedett, és a "növekedés nagyobbrészt az egyéb szervezetek vásárlásainak volt köszönhető" - írja mfor.hu egy múlt heti ÁKK közleményre hivatkozva.

Felmerül a kérdés, hogy milyen egyéb szervezetek képesek tízmilliárdos nagyságrendekben vásárolni lakossági állampapírokat, és ez mennyit is tesz ki pontosan a teljes volumenből, vagyis mennyit vesz ebből az állampapírból ténylegesen a lakosság.

A nagyobb magyar szervezetek átvizsgálása során ugyanis kiderült, a Magyar Nemzeti Bank alapítványai a vevők között vannak.

A rendelkezésre álló 2014-es beszámolók alapján ugyanis a Pallas Athéné Animae, a Pallas Athéné Concordiae és a Pallas Athéné Domus Scientiae egyaránt rendelkezik befektetett pénzügyi eszközökkel, ez esetben Bónusz Magyar Államkötvénnyel. Erre külön ki is tér a beszámoló, miszerint: "A tartós befektetési céllal vásárolt értékpapírok típusa Bónusz Magyar Államkötvény." 

A 3 alapítvány összesen 57,15 milliárd forintnyi BMÁK-kal rendelkezik, ami becsléseink szerint a tavaly év végi 372 milliárdosra kalkulált állomány 15 százalékát tette ki.

A Magyar Nemzeti Bank reakciójában jelezte, hogy mindenkor betartja a jegybanktörvénybe foglalt monetáris finanszírozás tilalmát, amely szerint a jegybank nem nyújthat folyószámlahitelt vagy bármely más hitelt a közszektor számára, az MNB nem folytat az általa alapított alapítványok állampapír-vásárlásain keresztül bújtatott monetáris finanszírozást. 

A jegybank az MTI-nek adott válaszában közölte: az MNB-nek mint alapítónak az alapítói vagyon rendelkezésre bocsátását követően teljes körűen megszűnnek a juttatott vagyonnal kapcsolatos jogosultságai. Az alapítványok az alapítótól függetlenül működő és gazdálkodó szervezetek, így az alapítónak nincsen és nem is lehet ráhatása az alapítvány működésére, gazdálkodására, - ideértve természetesen - az alapítványok által eszközölt befektetéseket is.

Mivel az alapítványok befektetési döntéseiket az MNB-től függetlenül hozzák meg, így az esetleges állampapír-vásárlásaik esetén eleve kizárt a monetáris finanszírozás tilalmának megszegése - szögezi le a jegybank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.