A milánói piacon "köthetnek ki" a magyar gyümölcsök

Együttműködés jöhet létre a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a milánói nagybani piac között - tájékoztatott a földművelésügyi miniszter szerdán az észak-olasz nagyvárosból.

Fazekas Sándor tárcavezető a milánói tárgyalást követően elmondta, kölcsönösen előnyös kereskedelmi együttműködés jöhet létre a FruitVeB és a milánói Sogemi nagybani piac termelői és kereskedői szervezete között. A milánói szervezet különösen a jó minőségű magyar alma és szilva iránt érdeklődött. Ezért képviselőjük hamarosan felveszi a kapcsolatot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezettel.

Az olasz szakemberek a tervek szerint a közeljövőben Magyarországra látogatnak, hogy tanulmányozzák az itteni kereskedelmi folyamatokat, és személyesen is meggyőződjenek a magyar termékek minőségéről - közölte a miniszter.

A magyar delegáció - a szerdán és csütörtökön zajló - az EU Környezetvédelmi Informális Tanácsülése keretében látogatott el az Európai Unió legnagyobb zöldség-gyümölcs piacára. A jövőbeli megállapodásnak külön hangsúlyt adhat a 2015-re tervezett milánói világkiállítás - emlékeztetett Fazekas Sándor.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke Budapesten elmondta: a körvonalazódó együttműködéssel a FruitVeB az EU egyik legjobban működő kereskedelmi struktúrájához kapcsolódhat. Ez beleillik a magyar zöldség-gyümölcságazat fejlesztési terveibe, ugyanis 2020-ra évi egymillió tonnával - a mostani 2,5 millióról 3,5 millió tonnára - kívánják növelni az ágazat termelését. Így a mostani mintegy 50 százalékos exportarány 70 százalékra növelhető - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.