A Michelin bezárja a fővárosi Taurus-gyárat

A francia Michelin leállítja budapesti teherabroncsgyárát. Több mint félezer dolgozó kerülhet utcára. Az 1996-os privatizációt követően így végleg megszűnik a Taurus márka. Többi magyarországi telephelyük termelését - így például a nyíregyháziét - fenntartják.

Leállítja 1996-ban privatizált budapesti teherabroncsgyárát a Michelin - jelentette be ma a francia hátterű társaság. A Taurus, Riken és Kormoran márkájú, középkategóriás teherabroncsok budapesti gyártása a tervek szerint 2015 közepén ér véget.

Munkatársaiknak a lépést magyarországi ipari jelenlétük átalakításával indokolták. Hozzáfűzték: a nyíregyházi termelőegységet, amelyben továbbra is nagyteljesítményű, szupersportkategóriás, Michelin márkájú személyabroncsokat gyártanak, megtartják.

Hogy a lépés hány fő leépítésével jár, pontosan nem közlik, de a mellékelt háttéranyag szerint összesen 1650 magyarországi dolgozójuk közül a budapesti teherabroncsgyárban 512 főt foglalkoztatnak. 

A Michelin Hungária a hivatalos, egy hét múlva kezdődő konzultációk előkészítéseként megkezdi az első egyeztetéseket az üzemi tanács és a szakszervezet képviselőivel - fűzik hozzá. A vállalat számára elsődleges, hogy maximális támogatást nyújtson dolgozóinak a sikeres elhelyezkedéshez. Minden munkatársat arra ösztönöznek, hogy aktívan vegyen részt a vállalat által nyújtott támogatási programban.

Gumiabroncs - megszűnik a nagymúltú budapesti gyártás M. Schmidt János / Népszabadság

A tervezett lépéseket az európai teherabroncspiac változékony és alacsony növekedési kilátásaival indokolták. A kereslet a válságot megelőző évhez viszonyítva 23 százalékkal csökkent. A vállalatnál jelentős gyártási felesleg is felhalmozódott. A Michelinnek minderre reagálnia kell ahhoz, hogy növelje versenyképességét és fenn tudja tartani növekedését Európában - szögezik le.

A budapesti teherabroncsgyár az 1996-os privatizációt követő időszakban, az elmúlt tizennyolc évben folyamatosan fejlődött. A mellékelt adatsor szerint a Michelin Csoport a magánosítás óta 302 millió eurót (közel százmilliárd forintot) ruházott be négy magyarországi egységében, vagyis a nagyteljesítményű, szupersport Michelin személyabroncsot gyártó nyíregyházi, a középkategóriás teherabroncsokat gyártó fővárosi központjukba, a váci térségi elosztóra és a tuzséri alapanyagkereskedelmi egységre. Ebből a Kormoran, Taurus, Riken márkájú teherabroncsokat gyártó budapesti központra 35 millió euró - tízmilliárd forint - jutott. A fővárosi egység fő piacai Közép-Európa és Oroszország.

A budapesti gyár teljesítménye folyamatosan javult, de jelenleg teljes kapacitásának 70 százalékán működik. Ez meglátásuk szerint nem tartható fenn. Ráadásul az üzem a főváros belső kerületében található, egy kormányzati, pénzügyi, kulturális és oktatási intézményeket magába foglaló, a nagy tehergépjárművek forgalmától védett térség utolsó nagy termelőegységeként. A szomszédos beépített területek nem teszik lehetővé a további bővítést, az elavult technológia pedig jelentős átalakításokat igényelne. Mindezek miatt a gyár további fejlesztése nyereséges és fenntartható módon nem lehetséges, gazdaságilag nem indokolt - fogalmaznak.

A Michelin csoport megerősíti, hogy hosszú távon folytatni kívánja magyarországi tevékenységeit: nyíregyházi, nagyteljesítményű, szupersport Michelin személyabroncsokat gyártó egysége jelenleg is fontos szerepet tölt be európai tevékenységében. Tovább működteti a Közép- és Dél-Európát ellátó váci logisztikai bázisát, valamint alapanyagkereskedelemmel foglalkozó stratégiai egységét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A vállalatcsoport 2013-ban hozta létre Budapesten új irányító szervezetét, amely világszinten koordinálja alsókategóriás személyabroncsmárkáinak kereskedelmét. A Michelin márka személy-, teher- és mezőgazdaságiabroncs-kereskedelme is változatlanul folytatódik a hazai piacon.

A vállalat tárgyalásokat kezdeményez az állami szektor képviselőivel május végéig, hogy megvitassák, milyen módon tud a Michelin fővárosi telephelyének helyreállításával hozzájárulni a hosszútávú városfejlesztési célokhoz. A vállalat elkötelezett az iránt, hogy aktív szerepet játsszon olyan fenntartható gazdasági tevékenységek támogatásában, melyek alkalmasak a munkahelyteremtésre, összhangban a főváros és a VIII. kerület városrendezési terveivel - zárul a közlemény.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.