Fed-ülés: a mennyiség átcsap minőségbe

Számok helyett szöveg. E nagy újításnak a bejelentése várható az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyílt piaci bizottságától szerdán, a kétnapos kamatmeghatározó ülés után. Erre számít a piac, s erre utalt szenátusi meghallgatásán Janet Yellen, az új elnök, s ilyen értelmű módosítást sürget a kommunikációban számos tagbanki vezető is.

Valójában csak arról van szó, hogy a gazdaság élénkülésével párhuzamosan normalizálódik a monetáris politika, s vele együtt a tájékoztatás is visszatér a régi módszerekhez. Mind kevésbé van szükség a nem hagyományos eszközökre, s a két kiemelt adathoz kötött előretekintő iránymutatásra.

 

Janet Yellen – sokan szeretnék tudni, mit tartalmaz a csomagja
Janet Yellen – sokan szeretnék tudni, mit tartalmaz a csomagja
Jason reed / Reuters

Utóbbinak oka persze, hogy a két adat közül a munkanélküliségi ráta a vártnál gyorsabb iramban javult. A Fed még 2012 decemberében döntött úgy, hogy mindaddig nulla százalék közelében tartja az irányadó kamatot, amíg a munkanélküliek aránya nem esik 6,5 százalék alá, az infláció pedig nem emelkedik 2,5 százalék fölé.

A foglalkoztatási mutató azonban januárban 6,6 százalékra csökkent a 2009-es 10, s a tavaly júniusi 7,5 százalékról. Igaz, februárban 6,7 százalékra kúszott vissza, de a múlt hónapban a vártnál sokkal több állás keletkezett, vagyis erős remény van a szebb adatokra.

Az utóbbi üléseken, még jórészt Ben Bernanke január végén zárult elnöksége alatt a nyílt piaci bizottság fokozatosan arra az álláspontra helyezkedett, hogy akkor sem emeli a kamatot, ha a munkanélküliség 6,5 százalék alá csökken.

A decemberi ülésen közzétett előrejelzés szerint a döntéshozók arra számítottak, hogy a munkanélküliség csak 2014 végére kerül a 6,3–6,6 százalékos sávba. A mostani egyeztetés után hozzák nyilvánosságra új prognózisukat.

Egyben alighanem törlik a kommunikációs készletből a foglalkoztatási küszöbérték említését, s áttérnek arra, hogy adatok széles körének vizsgálata alapján döntenek. Ezt nevezi William Dudley, a New York-i Fed elnöke minőségi útmutatásnak. Szerinte erre azért is nagy szükség van, mert a munkanélküliségi ráta javulása a valóságosnál jobb képet fest a gazdaság állapotáról.

Részben azért mérséklődik az állástalanok aránya, mert kevesebben keresnek munkát. Ám közben a foglalkoztatott és az aktívan dolgozni akaró emberek aránya 63 százalék körül mozog, ami 1978 óta a legalacsonyabb szint.

A másik ok, amiért a kamat egyelőre nem emelkedhet, hogy az infláció mélyen a kétszázalékos cél alatt vegetál. A kedden nyilvánosságra hozott friss adat azt mutatja, hogy februárban 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, éves összevetésben is csak 1,1 százalékkal.

Igaz, januárban még 1,6 százalékkal növekedtek. De a Fed elsősorban a személyi fogyasztási kiadásokból (PCE) képzett indexet nézi, amely 1,2 százalék. A túlságosan alacsony infláció is aggályokat ébreszt.

Az átállás a minőségi iránymutatásra egy időben zajlik a mennyiségi könnyítés politikájának a feltörekvő piacokat meg-megzavaró szigorításával, azaz a Fed fokozatosan csökkenti a havi értékpapír-vásárlások összegét, vagyis visszavesz a gazdasági élénkítés mértékéből. Így alighanem újabb tízmilliárd dollárral, ötvenötmilliárdra csökkenhet a program kerete.

Ezzel együtt a fellendülés üteme viszonylag lassú, s a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az is marad. Megjegyzendő, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szintén kedden publikált egy tanulmányt az előrejelzéseinek megbízhatóságáról, s azt írja, hogy 1990 és 2011 között a növekedést túl-, az inflációt meg alábecsülték, különösen recessziók, válságok idején.

A jegybanki politika változásai nyomán élénkül a vita, milyen magasságba emelkedhet a kamat a jövőben. Bár a piac 2015 közepénél hamarabb nem számít módosulásra, szakértők úgy vélik, a mérsékelt növekedési iram miatt 3,1 százalékra kapaszkodhat fel a kamat öt éven belül, miközben a 2007-et megelőző húsz év átlaga 4,8 százalék volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.