A meleget jól bírja a hálózat – az esőt kevésbé

A közműhivatal szerint a kiugró meleget jól bírja a hazai áramhálózat, de azért folyamatosan ellenőrzik. Megnyugtató közleményüket furamód azután tették közzé, hogy az özönvízszerű esőzések nyomán Budapest belvárosában lakások ezreiben ment el az áram akár napokra is, amiről egyelőre nem tettek említést.

Augusztus 14-én a korábbi évek hasonló időszakához képest kiugró mértékű, 128 gigawattóra (GWh) áramot fogyasztott az ország - tette közzé tegnap - 19-én - a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A mellékelt táblázat szerint, míg 2013 és 2014 augusztus 12-14 között 19-23, illetve 17-24 Celsius-fokos napi középhőmérsékletek mellett a fogyasztás egyaránt 111-114 GWh közé esett, addig 2015 augusztus 12-14 között 27-28 Celsius-fok között a fogyasztás már 127-129 GWh-ra rúgott.

Ezt nem találják meglepőnek. A nyarak egyre melegebbek, a különböző klímaberendezések pedig egyre elterjedtebbek. A felmérések szerint a hazai háztartások 24 százaléka használ légkondicionáló-berendezést, további 23 százalék pedig tervezi, hogy beszereltet ilyet.

Magyarország teljes energiafelhasználása az utóbbi években folyamatosan csökkent. Ezen belül a villamosenergia-fogyasztás viszont nem változott lényegesen. A hőségben az átviteli rendszer fokozott igénybevételnek van kitéve. A hazai áramhálózat viszont stabil, teljes körű rendelkezésre állást biztosít: a hőség semmilyen, az ellátás biztonságát veszélyeztető műszaki problémát nem okozott.

A MEKH az ellátás biztonsága érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri az ellátásban részt vevők felkészültségét. A MEKH vizsgálja a tervezett karbantartások, fejlesztések végrehajtását, az erőművek tüzelőanyag-készleteinek meglétét, illetve a határokon átívelő vezetékeket – zárul a közlemény.

A MEKH eme, szakmailag bizonyára kifogástalan elemzését furamód egy nappal azután tette közzé, hogy az özönvízszerű esőzések nyomán keletkező zárlatok, transzformátorhibák a budapesti Nagykörút vonalán lakások ezreit borították akár több napra is sötétbe. Ezzel kapcsolatos közleményt, tanácsadást azonban hiába kerestünk nemrég megújult honlapjuk friss közleményei sorában. Talán mert ebben azt kellett volna megállapítaniuk, hogy az áramhálózat ettől a megterheléstől már nem volt képes fenntartani az „ellátás biztonságát”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.