A melegebb télen is több gázt vett a lakosság

A mostani télen nagyjából ugyanakkora átlaghőmérséklet mellett körülbelül ugyanannyi gáz fogyott - közölte a közműhivatal. Ám táblázatuknak egész más az üzenete: eszerint a növekvő hőmérséklet ellenére a lakossági fogyasztás jelentősen megugrott, az üzleti szféra viszont meghúzta a nadrágszíjat.

Közel ugyanannyi gáz fogyott a télen, mint az előzőn, miközben az időjárás is hasonlóan alakult. A gázellátást nem zavarta meg semmi - közli a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

A lakossági földgázfogyasztást nagy mértékben befolyásolja az átlaghőmérséklet. A mostani tél adatai ugyanakkor alig mutatnak változást az előzőhöz képest. "Ezzel összhangban" 2015. december-2016. február között nagyjából ugyanannyi földgázt fogyasztott az ország, mint 2014-2015 telén.

A közleménybe foglalt táblázat tanúsága szerint az előző télen a lakosság 1,62, most 1,65 milliárd köbméter gázt fogyasztott el. A lakosságon kívüli ügyfelek az előző 1,84 után most kevesebbet, 1,79 milliárd köbmétert fogyasztottak. Ez alapján az előző téli 3,46 milliárd köbméter után most 3,43 milliárd köbméter fogyott. A napi középhőmérsékletek átlaga az előző tél 2,24-es értéke után most 2,32 Celsius-fok volt.

A gázszolgáltatás zavartalan, az ellátásbiztonság végig biztosított volt - írják. A hazai rendszer zordabb időjárás esetén is kielégítette volna az igényeket. A fogyasztást a hazai termelés, a behozatal, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő készlet fedezte. A biztonsági tárolót nem kellett megnyitni.

Megkezdődött a felkészülés a következő téli időszakra, megindult a földgáztárolók újratöltése. A kereskedelmi tárolókban lévő mennyiség esetében - a költségeket is figyelembe véve - a kereskedők a legmegfelelőbb megoldásra törekszenek - közlik.

Lakossági pazarlás

Az a megállapítás, hogy a hasonló gázfogyasztási szint a hasonló hőmérséklet következménye, a MEKH saját táblázatát értelmezve kissé megtévesztő. A közölt adatokból ugyanis egyértelműen kiviláglik, hogy a lakosság és az üzleti szféra merőben különböző módon reagált a magasabb hőmérsékletre. A háztartások ugyanis az enyhébb időjárás ellenére közel 2 százalékkal több gázt igényeltek. A lakosságon kívüli ügyfelek - például a cégek - viszont három százalékkal kevesebbel is megelégedtek. A hőmérsékletváltozást tehát csak ez a szektor követte. Mivel valóban csak kissé volt melegebb, a három százalékos fogyasztásesésben komoly szerepet játszhat a takarékosság és az alternatív fűtési módok alkalmazása is. Szakemberek a különbséget a lakosság oldaláról a rezsicsökkentésre, a magasabb jövedelmekre és az ebből eredő, már-már pazarlásba hajló felhasználásra vezetik vissza. Noha az üzleti szektor gázára szintén csökkent, ott csak tőzsdei alapon, a versenytársakéhoz hasonló mértékben, így a piac a folyamatos hatékonyságjavításra ösztönzi az üzemeltetőket. A lakosságra ilyen erők nem hatnak. Mi több, az Orbán-kormány folyamatosan csökkenti a magánlakások energiahatékonysági beruházásainak támogatását és lazítja a rájuk vonatkozó, amúgy egyre szigorodó előírásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.