Online átállás: fizethetnek a nagykasszások

Nem csak az online kasszák használatára kötelezettek köre bővül, a meglévő online pénztárgép engedélyeket is meg kell újítani, a gépeket frissíteni kell - közölte az onlinekassza.hu hírportál pénteken az MTI-vel. A Népszabadság információi szerint  csak a PC-alapú, jellemzően a nagy áruházakban üzemelő kasszák üzemeltetőinek kell ezért fizetni, az intézkedés a kis kasszák üzemeltetőinek nem jár külön költséggel.

Az onlinekassza.hu "pénztárgép-forgalmazóktól" származó információi szerint eszközönként mintegy 60 ezer és 70 ezer forintnyi plusz kiadással számolhatnak a cégek.

 A NÉpszabadság megkeresett több forgalmazót a kérdésben. Az La Pénztárgép Kft -nél kereken cáfolták az onlinekassza.hu értesülését, mondván az általa forgalmazott Cash Cube pénztárgépeket semminemű költség nem fogja terhelni, amikor a gépekre feltöltésre kerül az új NGM rendeletnek megfelelő átszemélyesíthető szoftver.

"A szoftvert minden felhasználó ingyenesen megkapja, és azok központilag a NAV szerveréről lesznek frissítve.
A felhasználók az átállásból semmit nem fognak érzékelni, csak azt, hogy új szoftver kerül a gépükre"- szögezték le a cégnél.

Más vállalkozásnál is úgy fogalmaztak: jelenleg semmiféle olyan döntés nem született, hogy a kiskasszásoknak fizetnük kellene a megszemélyesítésért. Volt olyan pénztárgépes aki úgy vélte, hogy elképzelhető, hogy egy ilyen átállás valamilyen - pár ezer forintos - költséggel járhat, ám a pénztáros cégek közötti verseny miatt nem túl valószínű, hogy a forgalmazók ezt ráterhelnék a kiskereskedő ügyfeleikre.  

A frissítésre azért van szükség, mert változtak a korábban beüzemelt gépekre vonatkozó műszaki-technikai követelmények, kibővül az AEE egység kommunikációja, és az új szabály szerint a kasszáknak "átszemélyesíthetőnek" kell lennie, átírhatónak egyik vállalkozás nevéről a másikra. Az alig 1-2 éves eszközök frissítése mindenkinek kötelező és valószínűleg még az idén, vagy legkésőbb 2017 legelején sort kell rá keríteni - írta a portál.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter március 22-én jelentette be, hogy további ágazatokra terjesztik ki az online pénztárgépek kötelező használatát. A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint az érintett ágazatok szeptember 30-tól kizárólag a Nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszeréhez online kapcsolódó pénztárgéppel tehetnek eleget nyugtaadási kötelezettségüknek. Ezt a határidőt azóta január 1-re módosították.

Az onlinekassza.hu szerint valószínűleg nem lesznek tarthatók az eredetileg tervezett határidők sem a kasszák újraengedélyeztetésére, sem az új kötelezettek kasszabeszerzésére. Utóbbiak esetében azért sem, mert kizárólag új engedéllyel rendelkező kasszát vehetnének, ilyen azonban még nem kapható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.