A Magyar Telekom is akart kémszoftvert venni

Két éve a Magyar Telekom is érdeklődött kémszoftverek iránt az olasz Hacking Teamnél. A nemrég feltört és közzétett belső levelezés tanúsága szerint az etikus hackerek lepattintották a távközlési társaságot, mondván, ők csak nemzetbiztonságiak megkereséseit fogadják.

2013 december 4-én a Magyar Telekom is érdeklődött kémszoftverek vásárlása iránt a Hacking Team nevű, kiberfegyvereket, lehallgatásra, megfigyelésre használható szoftvereket gyártó csapatnál - derítette ki az Index az olasz hackercsoport nemrég feltört szerverei nyomán közzétett dokumentumokból. A lefordított, egyedi azonosítóktól mentesített angol nyelvű levél szerint a Magyar Telekom munkatársa gyors választ kérve érdeklődött a megrendelési és szállítási folyamatról, a fizetési feltételekről.

Kapcsolódó írásunk: Hackerek mattolták a nemzetbiztonságot

Felfüggesztették a titkosszolgálatok a Hacking Team okostelefonok lehallgatására, adatlopásra gyártott kémprogramjainak a használatát, miután a céget hackertámadás érte – értesült nemzetbiztonsági forrásokból a Népszabadság. Részleteket itt olvashatnak.

A Hacking Team azonban elutasította a megkeresést, mondván, ők csak kifejezett állami nemzetbiztonsági szolgálatok, illetve a velük közvetlen kapcsolatban álló cégek megrendeléseit teljesítik. Ennek megfelelően már korábban kiderült, hogy a hazai szakszolgálatok a botrány kitöréséig szintén a Hacking Team szoftverei segítségével hallgatták le a mobiltelefonbeszélgetéseket.

A Magyar Telekom a lapnak adott válaszában azt hangsúlyozta: épphogy hálózataik védelme érdekében szerették volna beszerezni a szoftvert, a lehetséges támadási pontok jobb megismerése érdekében. Egyszersmind cáfolták, hogy maguk is a beszélgetések lehallgatására törekedtek volna. Az anyag szerint ugyanakkor támadó alkalmazások megvásárlásával nem fejleszthető hatékonyan a védelem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.