A magyar kormány szerint az oroszok destabilizálták Ukrajnát

A magyar kormány meglepő módot talált arra, hogy állást foglaljon az ukrán-orosz konfliktusban. Az adótörvények jövő évi módosításait összefogó, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat egyik pontja szerint Oroszország intézkedései hozzájárultak az ukrán helyzet destabilizálásához.

A módosítás amúgy a banki különadóról rendelkezik, és lehetővé teszi, hogy az ukrajnai érdekeltséggel rendelkező magyarországi pénzintézetek a jövő évi közterhüket legfeljebb ötmilliárd forinttal csökkentsék az ukrán kapcsolt vállalkozáson elszenvedett veszteséggel.

A módosítás tekinthető lex OTP-nek. A legnagyobb magyarországi bank az idei első fél évben nyolcmilliárd forintot meghaladó veszteséget sázmolt el ukrán érdekeltségével összefüggésben, így bőven lenen mivel csökkentenie z évi 30 milliárd forintot közelítő banki különadóját.

Ám - mint arra a Portfólió felhívta a figyelmet - azzal, hogy a törvényjavaslat a kapcsolt vállalkozás fogalmát használja, a helyzet nem teljesen egyértelmű. Elképzelhető ugyanis, hogy emiatt olyan nemzetközi bankcsoportok is élhetnek a lehetőséggel, melyek ukrán és magyar leánybankkal is rendelkeznek, de az utóbbi nem tulajdonosa az előbbinek. Ilyen a Raiffeisen és az UniCredit.

A javaslat amúgy egész pontosan úgy fogalmaz, hogy a jövő évi banki különadót csökkenti: "az ukrajnai illetőségű kapcsolt vállalkozásban 2014. január 1-jén fennálló, a forgóeszközök, illetve a befektetett pénzügyi eszközök között kimutatott tulajdoni részesedést jelentő befektetésre, illetve ezen részesedéshez kapcsolódóan kimutatott üzleti vagy cégértékre az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedések közvetlen következtében 2014-ben elszámolt értékvesztés, illetve terven felüli értékcsökkenés összege, legfeljebb összesen 5 milliárd forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.