A magyar bankokért aggódik az EBRD

Aggályosnak tartaná az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), ha a brókerügyből eredően újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre - közölte Sir Suma Chakrabarti, a pénzintézet elnöke Londonban.

Az EBRD párbeszédet folytat a magyar kormánnyal a bankszektort érintő tervekről, különös tekintettel az EBRD és a kormány által Budapesten februárban aláírt memorandumra, amely elsősorban a bankszektor adóterheinek csökkentésére összpontosít - mondta Sir Suma Chakrabarti elnök, aki a bank két hét múlva esedékes éves közgyűlése előtt tartott sajtótájékoztatót más témában az EBRD londoni székhelyén – írta a Hvg.hu.

Chakrabarti szerint a memorandumban foglalt reformok célja annak elősegítése, hogy a banki adóterhek évenkénti csökkentésével a bankok újrakezdhessék a hitelkihelyezést a magyar gazdaság reálszektorába, különösen a kis- és középvállalkozásoknak.

Ha a brókerügyekkel kapcsolatban ismét újabb terhek nehezednének a magyar bankrendszerre, felmerülne az az aggály, hogy ez semlegesítene egyes már meghozott pozitív intézkedéseket - fogalmazott az EBRD elnöke.

Sir Suma Chakrabarti szerint az EBRD pénzügyi intézményekkel foglalkozó stábja jelenleg is megbeszéléseket folytat a magyar hatóságokkal és a jegybankkal e kérdésről, és az ügyet az EBRD részvényesei is nagy érdeklődéssel figyelik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.