A magánnyugdíjpénztár jobban teljesít

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján közzétette az önkéntes és magánnyugdíjpénztárak hozamait, a múlt évben elért legmagasabb nettó hozamráta 16,39 százalék, míg a legmagasabb 10 éves átlagos hozamráta 10,46 százalék volt, a legalacsonyabb pedig 0,9, illetve 5,42 százalék.

Mindkét csúcsot az Aegon Magyarország Önkéntes Nyugdíjpénztárnak a klímaváltozási "F" portfóliója érte el. Ebben a portfólióban a múlt év utolsó napján 1,9 milliárd forintot tartottak – piaci értéken – a pénztártagok.

A 10 éves átlagos hozamráta még egy portfóliónál lett két számjegyű: az Aegon szakértői "E" portfóliójának éppen 10 százalékos volt a hozama. Az éves hozam viszont csak 8,3 százalékot tett ki. A portfólió piaci értéke 11,7 milliárd forint volt múlt év végén.

A klasszikus – biztonságra törekvő – portfóliók tavalyi hozamában jelentős eltérések mutatkoztak az önkéntes pénztáraknál. Az Aegon 7,12, az Allianz 4,86, míg az Aranykor 7,23 az OTP pedig 7,13 százalék nettó hozamot ért el.

Legnagyobb piaci értéket 121 milliárd forinttal az OTP Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztárának kiegyensúlyozott portfóliója képviselt a múlt év végén. A tavalyi nettó hozama 8,55 míg a 10 éves hozama 7,94 százalék volt.

A második legnagyobb piaci értéket – 112,7 milliárd forinttal – az Allianz kiegyensúlyozott portfóliója tudhatott magának 2013 végén. A múlt évi nettó hozama 8,75, míg a 10 éves hozama 7,96 százalék volt.

A magánnyugdíjpénztárak körében a legmagasabb éves nettó hozamrátát a Budapest Országos Kötelező Nyugdíjpénztár érte el, 10,98 százalékkal. Az átlagos 10 éves hozamrátában viszont az AXA Magánnyugdíjpénztár vezet 8,33 százalékkal.

A legnagyobb portfólió a szétválás alatt álló ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár magánpénztári ágazatáé volt. A növekedési portfólió piaci értéke 49,8 milliárd forint volt a múlt év utolsó napján.

A leggyengébb teljesítményt nyújtó az önkéntes pénztárak körében a Rába Önkéntes Kiegészítő Nyugdíjpénztár 0,9 százalékos éves hozammal. A 10 éves átlaghozama viszont 6,08 százalék. A 10 éves átlaghozamnál 5 és 6 százalék közé esnek az alacsonynak mondhatók: az OTP szolgáltatási portfóliója 5,42, míg az AXA fiatalos lendület portfóliója 5,44 százalékot hozott, ezek éves hozama is minimális volt tavaly.

A magánnyugdíjpénztáraknál a múlt évi hozam a Budapest Országos Kötelező Magánnyugdíjpénztárnál volt a legalacsonyabb 4,76 százalékkal. A 10 éves átlaghozam pedig a Szövetség Magánnyugdíjpénztárnál a legkisebb, 5,55 százalékkal.

A nettó hozamráta a vagyonkezelési költségek levonása utáni százalékos mérték, ennyihez jutottak a pénztártagok. Az átlagos 10 éves hozamráta az éves nettó hozamráták mértani átlaga.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.