Brutális vagyonon ülnek a csúcsgazdagok

Jövőre már a világ népességének leggazdagabb egy százaléka fogja birtokolni a globális vagyon több mint 50 százalékát – figyelmeztet az Oxfam.

A Világgazdasági Fórum davosi startja előtt látott napvilágot az a jelentést, amely a növekvő egyenlőtlenségre figyelmeztet. Az Oxfam szerint 2016-ra ugyanis a népesség egy százaléka fogja birtokolni a globális vagyon több mint 50 százalékát. A prognózisra számítani lehetett, hiszen 2009 és 2014 között 44 százalékról 48 százalékra nőtt a leggazdagabbak részesedése a globális vagyonból – írja a The Guardian.

Az Oxfam vezérigazgatója, Winnie Byanyima elmondta, a svájci síparadicsomban sürgetni fogja a politikai és gazdasági vezetőket, hogy lépjenek fel a hatalmas egyenlőtlenség csökkentése érdekében. Egy, a fórum előtt kiadott közleményben Byanyima hangsúlyozta, hogy a szegényeket sokkal inkább sújtja a súlyosbodó egyenlőtlenség, mint a kiváltságosokat.

A jótékonysági szervezet azt szeretné elérni, hogy a kormányok fogadjanak el egy hétpontos ütemtervet – amelynek részeként hadjáratot indítanának az adócsalók ellen – a szegénység megfékezése érdekében.

BBC szerint az Oxfam már tavaly is egy megdöbbentő kutatással készült a davosi fórumra: e szerint 2014-ben a világ 85 leggazdagabb embere akkora vagyonnal rendelkezett, mint a legszegényebb 3,5 milliárd. Idén a kiváltságosok már "csak" 80-an vannak, ami szintén a növekvő egyenlőtlenségről árulkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.