A külföldiek továbbra is vehetnek állampapírt

Semmilyen módon nem fogja a külföldiek forintos állampapír-vásárlásait korlátozni az adósságkezelő, még ha a külföldiek forintállampapír-állományon belüli magas aránya jelentős sérülékenységi pontot is jelent. A jegybank által az ország külső adósságának leépítését szolgáló, múlt héten bejelentett eszközeivel csak az állampapírpiac felé tudja terelni a pénzeket, de azok "megszűrését" az adósságkezelő tudná intézni, így merült fel a kérdés, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tervezi-e valamilyen formában a külföldiek forintalapú állampapír-vásárlásainak szűkítését.

Az mfor.hu-nak Borbély László András, az adósságkezelő általános vezérigazgató-helyettese elmondta: az aukciós értékesítések során semmiképpen nem kívánja a vásárlók körét szűkíteni, a jegybank intézkedései továbbra is teret adnak a külföldiek forintalapú állampapír-vásárlásainak. Az ÁKK számára lenne lehetőség az újonnan kibocsátott értékpapírok esetében meghatározni a vásárlók körét, ahogyan teszi ezt a lakossági állampapírok esetében, de a nagykereskedelemben ezzel semmiképp nem kíván élni. Ez ugyanis az aukción értékesített állampapírok esetében jelentősen szűkítené a potenciális vásárlók körét, azaz korlátozná a versenyt. Kedvezőtlen esetben pedig emelné az adósságkezelés költségeit.

Az ÁKK menedzsmentje szerint a csütörtöki bejelentések hatása időben elhúzódva fog jelentkezni, így nem várnak csúcsidőszakokat az év (ill. a nyár) során. Az intézkedések hatására várhatóan fokozatosan fog felépülni egy forintkibocsátási állomány, melyet jól példáz a két csütörtöki (április 24-i) aukció eredménye. A 6-7-szeres kereslet egyértelműen arra utal, hogy a banki szektor már most megkezdte az igazodást a bejelentett intézkedésekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.