A KSH látja a forgalomnövekedést, a boltok már kevésbé

Fantasztikus mértékűre, 6,5 százalékosra becsülte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a februári kiskereskedelmi növekedést az előző év azonos időszakához képest. Elemzők szerint mindez arra utal, hogy a reálbérek növekedése és a foglalkoztatás növekedése miatt az év egészében 4 százalék fölött lehet a kiskereskedelmi bővülés. Ugyanakkor az általunk megkérdezett áruházláncok a KSH által kimutatott növekedésnél visszafogottabb, 3,9-4 százalék közötti bővülésről számoltak be. Az eltérés oka nem egyértelmű.

Az előzetes becslés szerint az élelmiszer-jellegű vegyes üzletekben 4,9 százalékkal lódultak meg az eladások, míg 7,5  százalékkal bővült az iparcikkek forgalma, és ennél is nagyobb mértékben, 9,1 százalékkal bővült az üzemanyagok eladása.

A februári ugrás annál is inkább figyelemre méltó, hogy januárban még 1,4 százalékkal csökkent az élelmiszer-forgalom, ami arra utalt, hogy megtörik a másfél éve tartó növekedési trend. A februári növekedés persze annyiban nem meglepő, hogy az év második hónapja tavaly is erős növekedést hozott, akkor 7,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.