A kormány megvéd! A zajtól is

A választási kampány idején is minden lehetőt megtesz a közutak mentén fekvő települések lakóiért a kormány. Az igyekezet újabb jele hét kilométer új zajvédő fal lesz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közlése szerint a zajvédelmi program megindítását Völner Pál jelentette be. A szaktárca infrastrukturáért felelős államtitkára az M3-as autópálya Szilas pihenőhelyén arról beszélt: a programra az Új Széchenyi Terv forrásaiból 1,2 milliárd forintos keretösszegét költik el.

A program összesen közel hét kilométer hosszú, az előzetes kalkulációk szerint több mint 27 ezer négyzetméter felületű létesítmény terveztetéséhez, engedélyeztetéséhez és kivitelezéséhez biztosít fedezetet.

Az M1 autópályán Tatánál, az M3-on Mogyoródnál és Gödöllőnél, az M7-en Törökbálintnál (M0 csomópont), Érdnél és Szabadbattyánnál, a jelentős tranzitforgalomnak kitett 86-os főúton pedig Jánossomorja-Hanságligetnél, Mosonudvarnál és Mosonmagyaróvárnál épülnek 3-5 méter magas zajvédő falak.

Az érintett autópályaszakaszokon az elmúlt húsz évben 16-30 ezerről 29-42 ezerre nőtt a napi járműforgalom. A Gödöllőnél az elmúlt években mért értékek kétszeresen, Tatánál két és félszeresen haladják meg az 1993-as mutatókat. Ezért e két helyszínen épülnek a legmagasabb, ötméteres zajvédő falak, a Pest megyei városnál részben a jelenlegi, háromméteres fal elbontása után.

A fejlesztések célja, hogy a zajterhelést a nappali és az éjszakai órákban is határérték alá szorítsák vissza az érintett településrészeken.

Az NFM a hazai közúthálózat szolgáltatási színvonalának folyamatos javítására törekszik. Ennek jegyében három programban összesen közel 1600 kilométer utat újít fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A közútkezelő hazai és uniós forrásokból mintegy 165 milliárd forintot fordíthat a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.