A kormány jövő héten benyújtja a bankadó-csökkentési törvényjavaslatot

Az EBRD-vel kötött kormánymegállapodással összhangban várhatóan a jövő héten a parlament elé kerül a bankadó csökkentésére vonatkozó törvényjavaslat, miután a kormány azt már megtárgyalta - jelentette be Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Portfolio.hu Hitelezés konferenciáján csütörtökön Budapesten.

"Ebben se több, se kevesebb nem lesz, mint ami az EBRD-vel kötött megállapodásban van" - tette hozzá az államtitkár.
Orbán Gábor elmondta: a kormány továbbra is tartja magát ahhoz – erről a szerdai kormányülésen is állásfoglalás született -, hogy az EBRD-vel megkötött szerződésben szereplő módon terjesztik be a jövő évi bankadó csökkentésére szóló javaslatot.
Az államtitkár szerint a befektetési szolgáltatói szektor gondjait is úgy próbálja megoldani a kormány, hogy ne sérüljenek az EBRD-vel kötött megállapodásban foglaltak.

Orbán Gábor kiemelte: a Magyar Bankszövetséggel folytatott tárgyalások alapján egyes kérdésben most nagyon bizakodó, például a magáncsőddel kapcsolatban kompromisszumos megoldás várható. Az év végén, a jövő év elején a magyar GDP alakulása olyan pályára állhat, amikortól már komoly szükség lesz a hitelezés bővülésére – mondta az államtitkár.

Orbán Gábor kiemelte: a kormány a Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramban is rögzítette, hogy Magyarországnak olyan hatékonyan, átláthatóan és körültekintően működő bankokra van szüksége, amelyek hitelezésükkel támogatják a növekedést.

A kormány prosperáló bankrendszert tart kívánatosnak - mondta Orbán Gábor. Orbán Gábor kifejtette: a hazai bankrendszer túlzottan szétaprózódott, az itt működő 8-9 univerzális nagybank nem tudja azokat a hatékonysági előnyöket felmutatni, amelyek jobban garantálják a tisztességes működést, másrészt megfelelő jövedelmezőséget biztosítanak.

Orbán Gábor a hazai bankszektorban az állami tulajdonszerzéseket, a többségében hazai tulajdonú bankrendszer szükségességét egy hatékonyabban működő bankszféra érdekében tartotta szükségesnek. Ennek ellenére az állam nem akarja, hogy hosszú távon a bankok állami kézben maradjanak - emelte az államtitkár.

Emlékeztetett arra: a bankrendszernek a devizahiteles elszámolás 600-700 milliárd forintos közvetlen veszteséget okoz, de a másik oldalon a banki mérlegek jelentősen megtisztulnak, ez segítheti a hitelezés ismételt, jelentősebb beindulását.
Orbán Gábor kijelentette: a forintosítás módjáért és időzítéséért az OECD főtitkára megdicsérte a kormányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.