A kormány és a Telekom: négy év plusz-mínusz

Összeszedtük, az Orbán-kormány és a Magyar Telekom között milyen üzletek köttetek és maradtak el az elmúlt négy évben, illetve a cégnek milyen bevételt és kiadást hoztak a kabinet intézkedései.
Orbán Viktor és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója a kép előterében, jobbra a Magyar Telekom vezére
Kurucz Árpád / Népszabadság

Válságadók (2010-től) – A válságadó néven ismert különadó és a telefonadó komoly tétel, 2012 második felében a két adót párhuzamosan kellett fizetni.

Évi 25 milliárd mínusz (2012-ben csaknem 40)

Közműadó – A 2013 óta fizetendő adó felülvizsgálatát lehetőségként vetette fel a nemrég aláírt partnerségi együttműködés.

Évi 7 milliárd mínusz

Pro-M Zrt. (2012 nyár) – A kormányzati informatikai-távközlési kiadások konszolidációja jegyében a kormány állami kézbe vette a készenléti szervek rádiótávközlő rendszerét kiépítő és üzemeltető Pro-M Zrt.-t, amely a Magyar Telekom tulajdona volt. A Tetra-rendszer felépítésére 22 milliárdot költött a Telekom, s kezdetben évi 5, 2012-ben már kilencmilliárd forint szolgáltatási díjat fizetett az állam.

19,9 milliárd egyszeri plusz

Útdíj-projekt – Sokáig úgy tűnt, hogy a Telekom építheti a használatarányos útdíj ellenőrzési és beszedési rendszerét. A megbízást hosszas huzavona után egy magyar cég kapta, amely olcsóbb rendszert szállított.

42 milliárdos megbízás maradt el.

Állami mobilcég – A kormány feltett szándéka volt, hogy állami mobilszolgáltatót épít, ám az NMHH eljárási hibái miatt végül sikerült bírósági úton megsemmisíteni a frekvenciapályázatot, ami azzal is együtt járt, hogy a három mobilcég által megnyert frekvenciák sorsa is bizonytalanná vált.

Lejáró frekvenciakoncessziók – Az újbóli pályáztatással sokáig revolverezte a szolgáltatókat, végül 2013 őszén viszonylag magas összeget, csaknem 110 milliárdot fizettek a mobilcégek a 2022-ig tartó hosszabbításért.

35 milliárd mínusz

Új frekvenciák – Folyamatban van az értékesítés. A három cég közül a Telekomnak kellene leginkább a frekvencia, számukra a legfájóbb, hogy a pályáztatás már másfél éve késlekedik. Jelenleg az látszik, hogy a kormány első, 125 milliárdos elképzelése szerint csak 104 milliárdot szedne be ebből a pályázatból.

Állami mobil-előfizetések – A legutóbbi közbeszerzés során a Vodafone tette a legjobb ajánlatot az állami intézmények, szervezetek mobildíjaira. A 4,5 milliárdos éves keretszerződés a szakértők szerint a Vodafone-nak is veszteséget jelent, annyira lementek az árral. A Telekom százezer állami ügyfelet veszít a meglévő szerződések kifutásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.